Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LAMIJA ALEČKOVIĆ

Na čarobnome Islandu možete vjerovati u bajke

03.07.2009.
u 15:23

Lamija Alečković vidjela je gotovo “pola Zemljine polutke”, a u njezinoj putovnici odnedavno je i žig iz Islanda. Urednica i voditeljica HTV-ova Dnevnika 3 posjetila je glavni grad Reykjavik, ali i jugozapadni dio otoka na kojem je smješten nacionalni park – mjesto gdje su samo neki od brojnih islandskih gejzira, i veličanstven vodopad Gullfoss.

– Sve je bilo zaleđeno, vjetar je puhao kao lud tako da sam osjetila brutalnost sjevernjačkih hladnoća – prisjeća se Lamija, dodavši da su joj dvije jakne na Islandu bile malo. Ipak, iako ne voli hladnoću i preferira toplije krajeve, novinarka je morala priznati da joj se na tom putovanju zima prvi put svidjela.

– Zbog toga mi je ovo putovanje drukčije od ostalih. Osim toga, nije li zanimljivo doći u zemlju dva mjeseca nakon što se miran narod najednom uzjogunio, izašao na ceste i srušio vladu?! Nije li zanimljivo posjetiti zemlju iz čijega jezika dolazi međunarodno proširena riječ “gejzir”, jedina općeprihvaćena iz islandskog jezika uopće – nabraja Lamija razloge za posjet zemlji otkrivajući i kakvi su bili prvi dojmovi.

– Slijetanje na otok bilo je zanimljivo. Vidiš nepreglednu bjelinu snijega i vulkanske kratere. Činilo mi se kao da slijećem na Mars – govori i nastavlja: – Reykjavik je slikovit, a sve zbog niske gradnje i zanimljivih boja fasada, od žute, plave, zelene, crvene... U svoj toj bjelini one itekako daju živosti! Imam osjećaj da se upravo na Islandu može vjerovati u bajke. Njihove su sage toliko čarobne da se još uvijek vjeruje kako su neke od njihovih malobrojnih šuma začarane, a i staništa Trolova. Nije li to simpatično?

Lamija je u Reykjaviku ostala tri dana, a i danas žali zbog jedne stvari.

– Nažalost, propustila sam nešto što je moguće realizirati samo vikendom – isplovljavanje ledolomcima i whalewatching ili kako bismo to preveli – gledanje kitova.

Želite prijaviti greške?