Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14.07.2011. u 12:00

Murdoch je postao toliko moćan da je postalo jasno da on može neku političku stranku baciti u blato ili dignuti do zvijezda, odnosno do Downing Streeta

Mediji su u Velikoj Britaniji jako dugo bili jedan od važnih stupova društva. Upravo u toj zemlji postavljali su se standardi suvremenog novinarstva. Vjernost javnom interesu, svetost činjenica, sloboda komentara i sloboda od izravnog utjecaja politike samo su neke vrijednosti koje je iznjedrilo novinarstvo u Velikoj Britaniji. Sve do prije tridesetak godina novine poput Timesa bile su nacionalna institucija.

Tržište dnevnog tiska bilo je vrlo transparentno i točno se znalo koje novine idu u koju nišu – novine velikog formata bile su ozbiljne političke novine, a one manjeg formata bile su manje ili više žute, ali uglavnom bez “malignih” pojava. To je bilo pristojno i imalo je svoju publiku koja se nije željela baviti “visokom politikom”.

Ono što se sada događa na medijskoj sceni u Britaniji najveći je kolaps povjerenja javnosti u tiskane medije u povijesti te zemlje. No ni to nije došlo neočekivano zato što su se kontinuirano pojavljivali skandali koji su pokazivali da dio britanskih novina više uopće ne “zarezuje” novinarsku etiku i da je glad za senzacijom i zaradom porušila sve granice morala i dobrog ukusa.

Iz današnje perspektive najgore što se britanskim medijima dogodilo jest ulazak australskog medijskog magnata Ruperta Murdocha u vlasničku strukturu nekih medija. On je 1968. godine kupio upravo News of the World, a godinu poslije i The Sun. Na samom početku pokazao je da je opasan igrač i da će s novinama, ali i s politikom, raditi što mu se prohtije. S vremenom, Murdoch je postao toliko moćan da je postalo jasno da on može neku političku stranku baciti u blato ili dignuti do zvijezda, odnosno do Downing Streeta 10. Danas je jasno da je Murdoch 1997. bio jedan od odlučujućih faktora za pobjedu Novih laburista i Tonyja Blaira. Iako je mjesec dana prije izbora blatio Blaira i njegovu stranku, došlo je do naglog obrata – The Sun ga je počeo kovati u zvijezde. List se otvoreno okrenuo protiv laburista u rujnu 2009. godine i stavio sve karte na konzervativca Camerona koji je na kraju pobijedio na izborima u svibnju 2010. List Independent je tada objavio gotovo povijesnu naslovnicu na kojoj je pisalo: “Murdoch neće odlučiti o ovim izborima, vi ćete donijeti tu odluku”.

Nije nebitno da je kontroverzna Rebekah Brooks, jedna od ključnih igračica u aferi News of the World, bila intimus trojice britanskih premijera i njihovih obitelji iako je bilo jasno da je to žena koja je bez ikakve provjere objavila popis imena navodnih pedofila, što je doslovce izazvalo linč nekih ljudi koji s pedofilijom nisu imali veze, koja je dala nalog da se bezočno hakira telefon otete djevojke koja je kasnije ubijena, ali i telefoni brojnih drugih Britanaca. I bivši premijer Brown kazao je u najnovijem intervjuu da su te novine o cističnoj fibrozi njegova malog djeteta pisale kao da je riječ o nekom nogometašu sklonom vezama s prostitutkama. Stoga nije čudno da je Murdoch ovih dana postao “nečastivi” britanske medijske scene, a javnosti je postalo jasno u kojoj ju je mjeri on, putem medija koje posjeduje, ponizio i izmanipulirao. Stup društva je srušen, no nastalu štetu bit će izuzetno teško popraviti.

Ključne riječi

Komentara 7

PU
purgeraj-U-zgu :)
14:21 14.07.2011.

Pa zna se sa kojih su \"hrvatskih\" novina vrištali crveni naslovi Rohatinskog za premijera! Rohatinski spasitelj! Pa hvalospjevi o urbanom profesoru ,skladatelju komunističkog obiteljskog pedigrea koji bi bio idealan predsjednik Hrvatske ..... A kad se brutanski proizvod zapakiran kao finini poklon PRODAO ,dragi moji sunarodnjaci Hrvati sada kusajte šta ste zamijesili.

OB
-obrisani-
15:24 14.07.2011.

On je takođe vlasnik čuvene Fox News Corp. u USA, gdje na isti način pokušava da preokrene javno mnijenje u korist republikanske partije. Njegov Fox New Channel samo Obamu pomene (99 % u negativnom kontekstu) najmanje nekoliko tisuća puta dnevno Njegove perjanice Glenn Beck, Hannity, Greta vanSustern, Breth Baier, Bill O.Reilly su već postali planetarno legendarni po svojim manipulacijama i sugestivnom izvješću Nešto kao i ove novine

Avatar drug tito
drug tito
12:52 14.07.2011.

Tko je hrvatski Murdoch? Nino Pavić ili ....?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?