Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stojan de Prato
Autor
Stojan de Prato

Muke sa Slovenijom još nisu završile

slovenija, referendum (1)
Reuters
07.06.2010. u 10:00

Janša je već najavio, a za Jelinčiča se to ionako zna, da će njegova stranka glasovati protiv ratifikacije Pristupnog ugovora EU s Hrvatskom.

Na slovenskom je referendumu u nedjelju, kako se čini, arbitražni sporazum s Hrvatskom tijesno prošao. No, prebrojenim listićima treba u ponedjeljak dodati glasove pristigle poštom iz Slovenije, te do 14. ovog mjeseca one iz dijaspore, pa je još moguć i obratni ishod. Što to znači za završetak hrvatskoga puta u EU?

Ako je sporazum prošao, sve muke koje Hrvatska na tome putu ima sa Slovenijom nisu završile. Oporba, Janšini demokrati i Jelinčičevi nacionalisti, neće imati dovoljno ruku u mjerodavnom parlamentarnom odboru da spriječe zatvaranje pregovaračkih poglavlja.

No, Janša je već najavio, a za Jelinčiča se to ionako zna, da će njegova stranka glasovati protiv ratifikacije Pristupnog ugovora EU s Hrvatskom. Ako tu prijetnju ostvari, a za prolazak Ugovora u slovenskom parlamentu potrebna je dvotrećinska većina, to bi značilo da bi Slovenija Hrvatskoj zalupila vrata EU doslovce pred nosom.

Janša već jest pod jakim pritiskom Europske pučke stranke; s posljednjeg je stranačkog sastanka na vrhu u Bruxellesu, uoči ožujskog summita EU, izašao upadljivo sam a da ga nitko ni kurtoazno nije ispratio, no to ga nije spriječilo da potkopava arbitražni sporazum.

Ne mora ga sprječavati ni ubuduće. Ako sporazum nakon svih prebrojenih glasova padne, premijer Pahor najavio je da neće više blokirati Hrvatsku; već se jednom opekao. A kako opstanak svoje vlade nije vezao uz uspjeh na referendumu, mogao bi ostati na položaju do dolaska Hrvatske na prag EU. Kad joj Janša, na već opisani način, vrata može pred nosom zalupiti.

Komentara 52

JU
▄▀▄▀JUMPEṚ
12:17 07.06.2010.

Jorasi,…. Vi ste imali izlaz na more dok ste bili u Yugoslaviji Mi Hrvati smo imali Štajersku, Dolensku i td. dok smo bili u Yugoslaviji Sami ste odlučili izać iz te zajednice, kao uostalom i mi I sada više nematee izlaz u međunarodne vode Dali da vam nacrtam? Vi znate da ja dobro crtam. Zato Jorasi još jednom ,…. nikada nećete doći niti do jednog metra našeg teritorija ili aquatorija Kada postignemo svoj cilj, proglasit ćemo ishode ove arbitraže ili bilokoje druge farse NIŠTAVNIM, što podupire i međunarodno pravo jer je do ishoda došlo pod ucjenom i pritiskom.

DU
Deleted user
12:34 07.06.2010.

Janezi,budete se i dalje zajebavali s nama poslat ćemo \"Lovačko društvo Mačkovac\" da vas okupira i preuzme vlast!

SA
savski
12:15 07.06.2010.

Obzirom na to da glasovi iz Slovenske ‘dijaspore’ pristizu do 14 lipnja,sporazum moze pasti. Vjerovatnije je ipak da ce ova minimalna prednost ostati. Ako zanemarimo Zmagine antiHrvatske rafale ostaje Jansa kao ozbiljan politicki faktor. Dakle,o cemu se u biti radi,cemuu Jansina ratobornost i bezgranicni patriotizam najednom? Osim cinjenice da on vodi krizarski rat protiv Pahora da bi izglancao vlastiti ‘image’i kako nasa Kosor u mojoj slobodnoj interpretaciji rece,’zajasio u sedlo’,cini mi se da je ova njegova igra psiholoski pritisak na rad arbitraznog suda koji treba tek poceti. Njegove parole da ce odbiti ratificirati pristup RH u EU sadrze jasnu poruku ‘postovani sude,presudi u korist Slovenije,inace stavljamo granicnu rampu,pa nek se Hrvateki hebu’. Cinjenica je da ce RH kad tad zavrsiti pregovore i doci ce taj trenutak da ce clanice EU ratificirati pristup RH u EU. U tom momentu Slovenija ima izbor,ratificirati kao i ostali ili odbiti ratifikaciju i time iskopati vlastiti EU grob.I veci politicari i drzave(sjetimo se Austrije) su pokleknuli pod pritiskom,Jansa nece pokleknuti nego ce puzati po podu,jer kada ga big players pocnu mlatiti,nece od njega nista ostati. Toliko LP Savska

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?