Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18.03.2012. u 12:00

Stara je priča o doktorima (liječnicima) u politici. Gospodari su života i smrti u bolnici, a kad izađu na ulicu, ta moć nestaje. Zato postoji politika.

Je li HDZ definitivno bolesna stranka? Njime, izgleda, ne mogu pomoći ni desetci doktora (bili oni članovi ili simpatizeri).

Večernji list (u suradnji s Media servisom i 24 TV) prije nekoliko dana organizirao je sučeljavanje predsjedničkih kandidata najveće hrvatske oporbene stranke. Gđa Jadranka Kosor očito smatra da se dečki još moraju kaliti kako bi ušli u ring s njom ili da još ima vremena za klinč. Nije došla. Tomislav Karamarko otkazao je sudjelovanje jer misli da politiku nije dobro estradizirati i da se diskusije moraju voditi unutar stranke. Nije došao.

Ali, došli su doktori. Dr. Darko Milinović, ugledni ginekolog kojeg ipak obilježava, apsolutno nekorektno, podrijetlo iz Like, a ne s Pantovčaka. Došao je ugledni dr. Milan Kujundžić, imotsko-zagrebački internist desne provenijencije. Došao je i dr. Drago Prgomet, slavonskobrodski otorinolaringolog koji iz potaje čeka svoju priliku. Domagoj Milošević (službeno Ivan ili obrnuto) nikada nije radio kao liječnik jer je otac, poslovni čovjek, tražio nasljednika. Na medicini je imao sve same petice.

Zajednička im je karakteristika da se ni jedan ne boji krvi.

I u drugim strankama liječnici nisu rijetki. Dr. Rajko Ostojić u SDP-u, dr. Mirando Mrsić... Ipak, HDZ je u dvadesetak godina nadmašio sve: dr. Andrija Hebrang navodno i danas vedri i oblači iza kulisa. Dr. Mate Granić savjetuje. Tko zna koga sve ne. Dr. Ivica Kostović, i prije i nakon rada u Uredu predsjednika Tuđmana, proučava mozak. Dr. Ivić Pašalić zaplaši sve i kad kaže da je spreman biti samo portir ako to HDZ-u treba. Stara je to priča o doktorima (liječnicima) u politici. Poznavatelji tvrde da njima treba društvena satisfakcija, da su ovisni o javnosti. Naime, gospodari su života i smrti u bolničkom hodniku, odjeveni u bijele kute i označeni stetoskopima oko vrata. A kad izađu na cestu, nitko su i ništa – kao i svatko drugi. Zato postoji politika.

Jadranka Kosor očito smatra da njezini protukandidati nisu zavrijedili tako ravnopravan pristup da bi se već u ovoj fazi pretkampanje sučelila s njima. Oni, pak, rade sve protiv nje. Ali, po prvi je put na ovom sučeljavanju zaiskrilo među protukandidatima.

Milan Kujundžić je, ne slučajno, napao Dadu Milinovića: Kako se može zalagati za demokratizaciju stranke on koji je bio jedan od najbližih suradnika, pomoćnik ili zamjenik Ive Sanadera ili Jadranke Kosor? Ova polemika otvara novu fazu kampanje u kojoj se razilazi dosad usuglašeni antikosoričin blok. Kujundžić je napao Milinovića i zato što gađaju isto, desno biračko tijelo.

Na istom polu je i Prgomet koji čeka rezultate izbora u svom Slavonskom Brodu. Ako Kosoričini i Šeksovi ljudi pobijede, kao što je to bilo u Osijeku, on će “svoje glasove” kuvertirati na Kujundžićevu adresu.

Tomislav Karamarko je utihnuo posljednjih tjedana, ali definitivno nije odustao. Čeka pogrešku Darka Milinovića, svog najopasnijeg konkurenta. A svi su opet zaboravili stare majstore političke igre. Ponajprije Pašalića koji mjesecima uvlači svoje ljude u HDZ. To su igrači kojima nije dovoljno samo protokolarno mjesto portira. Visoki sud časti i Florijan Boras zasad to ne dopuštaju.

Zanimljivo je da isti taj Boras vraća u HDZ Jerka Rošina, Sanaderovu najvjerniju splitsku kariku. Proslava je bila u Zagrebu na promociji Rošinova knjižuljka oko hadezeovska uprknuća. Nije jasno kome se sve smijao razdragani dr. Ivo Sanader. Apsolutno nije isključeno da misli kako upravo on, bez obzira na sve, može biti HDZ-ov dr. House.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?