Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KREDITI Poček na otplatu smanjio kamatnu stopu 20 posto

Moratorij na otplatu kredita - razočaranje

15.02.2009.
u 16:51

Građani su prilično razočarani uslugom počeka na otplatu kredita zbog gubitka radnoga mjesta, koju odnedavna nude pojedine banke u Hrvatskoj. Neki korisnici nove usluge žale se kako na svojim računima uopće ne prepoznaju da je riječ o najavljenu moratoriju na otplatu kredita.

Nezadovoljni glavnicom
– Umjesto 4600 kuna rate kredita, otkako se koristim novom uslugom, dobila sam ratu od 3900 kuna. To nije moratorij kako ga predstavljaju u banci – požalila se korisnica nove usluge Erste banke koja od 15. prosinca ljudima koji su ostali bez posla i osobama na rodiljskom dopustu nudi olakšane uvjete kreditiranja.

Banka omogućuje ugovaranje počeka u kojem se kamatne stope smanjuju 20 posto.

– Osim trudnicama ili rodiljama Erste banka omogućuje ugovaranje počeka i smanjenje kamatne stope 20 posto i osobama koje izgube posao. Razdoblje počeka tada traje do ponovna zasnivanja radnog odnosa, a najviše 12 mjeseci. Ako klijent u navedenu razdoblju nađe novi posao i zaposli se, poček se može produljiti još tri mjeseca. Klijentima tako dajemo priliku da primitkom prvih dvaju osobnih dohodaka nakon ponovna početka rada reguliraju druge moguće troškove koji nastanu u prijašnjem razdoblju – objašnjavaju iz Erste banke.

Njihovi su korisnici nezadovoljni jer mnogo su očekivali. No, ispostavilo se da glavnica miruje, a poček se odnosi samo na kamatnu stopu.

– Poček tijekom otplate kredita razdoblje je u kojem glavnica kredita miruje, odnosno ne dospijeva na naplatu. Razdoblje počeka traje do ponovna zaposlenja, a najdulje do 12 mjeseci. U razdoblju korištenja počekom obračunava se kamatna stopa 20 posto niža od ugovorene. Kamata se u razdoblju počeka naplaćuje ovisno o klijentovu zahtjevu: mjesečno, tromjesečno ili poslije isteka počeka – dodatno objašnjavaju svoju novu uslugu iz Erste banke.

Predugo se čeka
Klijenti banke bune se jer smatraju da na odobravanje počeka čekaju predugo.

– Svaki zahtjev za poček otplate kredita obrađuje se individualno, a obrada počinje tek kada klijent dostavi svu potrebnu dokumentaciju kojom dokazuje svoj status, što uvelike utječe na vrijeme potrebno za odobravanje zahtjeva. Erste banka nastoji u najkraćem mogućem roku obraditi i, ako su zadovoljeni svi uvjeti, odobriti zahtjev za počekom u otplati kredita – komentiraju u Erste banci.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?