Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZA Dionica MOL-a izgubila 50% od kraja srpnja

MOL u težoj poziciji za dogovor s Vladom

ingra1_ivl_31.jpg
Foto: Ivana Lovrić
23.10.2008.
u 20:10

Financijska kriza što hara svjetskim tržištima nije ostavila neokrznutom ni jednu kompaniju, bez obzira na sektorsku pripadnost. Ovih dana pravu burzovnu agoniju doživljava mađarska naftna kompanija MOL koja plaća ceh i za globalnu krizu i za posebno oštre uvjete u kojima se našla Mađarska i njen financijski i monetarni sustav. Dionica Mola od kraja srpnja izgubila je 50 posto vrijednosti i njom se na burzi u Budimpešti trguje ispod 10.000 forinti.

Dramatičan pad tržišne vrijednosti kompanije dodatno opterećuje MOL koji je prošao bitku s austrijskim OMV-om oko pokušaja preuzimanja. Utakmica u kojoj je pobijedio stajala je MOL enormnog kapitala jer je financirao kupnju trezorskih dionica po 29.000 forinti. Ni OMV se nije dobro proveo u nadmetanju jer je nataložio oko 20 posto dionica, kojima se sada nezadrživo topi vrijednost.

Teški trenuci za MOL
U jeku financijske krize MOL je financirao preuzimanje naše naftne kompanije i na račune hrvatskih dioničara položio 6,2 milijarde kuna. Preuzimanje naše kompanije palo je u najnezgodniji trenutak za mađarsku kompaniju i vjerojatno da se o tome odlučivalo samo nešto kasnije, od prodaje dionica Ine ne bi bilo ništa.

Ovako, unatoč nezadovoljstvu cijenom od 2800 kuna, kriza je nametnula potpuno nove standarde i vrijednosti i dioničari su zapravo dobro prošli. MOL je stekao 47 posto dionica Ine i s njima može slobodno raspolagati i prodati ih bez suglasnosti s hrvatskom Vladom, partnerom s kojim zajedno djeluje u Ini. U krugovima bliskim naftnom biznisu, sada se vrte različite opcije o tome kako će pozicija MOL-a utjecati na dalji vlasnički rasplet u Ini.

Moguća prodaja dionica
Jedni kažu da će MOL biti prinuđen prodati svoj udjel u Ini, a onda Vlada ne kontrolira proces iako ima tek jedan ili dva posto manje dionica od MOL-a i trebala bi svakako osigurati većinski paket dionica. Ovakva situacija vjerojatno je zakomplicirala pregovore Vlade i MOL-a jer mađarskoj kompaniji u ovom trenutku uopće ne odgovara zamjena dionica koje bi se mijenjale skoro jedan prema jedan nakon pada tržišne vrijednosti MOL-a.

Nasuprot tome, Inina dionica se čvrsto drži na 2400 kuna, što mnoge upućene čudi, osim ako netko ne računa da će moći dobro unovčiti kupljene dionice, na jednoj ili drugoj strani.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?