Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA

Zika virus nova je prijetnja, prenose ga komarci

komarac
Foto: Robert Anić/PIXSELL
20.01.2016.
u 00:40

Jedina je prevencija od zarazne bolesti, koja se vjerojatno proširila u 13 zemalja svijeta, zaštita od uboda komaraca

Zika virus nova je globalna epidemijska prijetnja koja je lanjskog svibnja evidentirana u Africi, a proširila se na najmanje 13 zemalja svijeta, među kojima je i Brazil, u kojem je trenutačno oboljelo od 440 tisuća do 1,3 milijuna ljudi. Virus što uzrokuje simptome poput visoke tjelesne temperature, boli u mišićima, osipa po tijelu... prenose komarci iz roda Aedes.

U znanstvenom časopisu Lancet objavljena je analiza širenja virusa tijekom koje je i dobiven podatak o spomenutih 13 zemalja svijeta u koje je virus moguće “otišao”. Iz područja u kojem je virus aktivan analizirane su, naime, destinacije putnika s obližnjih aerodroma. Najveći broj putnika otputovao je u SAD, a četvrtina u Europu, ponajviše Italiju.

U Brazilu su prijavljeni i slučajevi zaražene novorođenčadi čiju mikrocefaliju (“mala glava”) povezuju upravo s ovim virusom pa se posebno na zaštitu od ubog komaraca upozoravaju trudnice.

>> Oprezno kod uboda! Komarci mogu prenijeti i ozbiljne bolesti

>> Rekordan broj zaraženih HIV-om u Europi, trećinu čine imigranti

Komentara 1

GF
gfrancic
04:28 20.01.2016.

glupost, zivim u Gvatemali, ja i moja familija i moj jednogodisnji sin i necak od tri mjeseca prezivjeli ziku poput prehlade, nista opasno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije