Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
halo, doktore!

'U zadnje vrijeme stalno provjerava jesu li ključanice zaključane i jesu li prozori zatvoreni'

gost,kucanje,vrata
Foto: Thinkstock
16.04.2015.
u 09:51

Naši liječnici savjetuju kako čuvati zdravlje, liječiti se, olakšati tegobe... Posjetite internetsku stranicu ordinacije i postavite pitanje liječnicima: www.ordinacija.hr/halo-doktore

Imam 19-godišnjeg brata koji u posljednjih šest mjeseci ima stalnu potrebu provjeravati jesu li ključanice uredno zaključane i jesu li prozori zatvoreni.

Više gotovo i ne spava, a kada spava, otvorena su mu vrata sobe kako bi čuo gdje se koja osoba kreće da bi onda mogao biti spreman, trčeći, sići s drugog kata na prvi i provjeriti gdje je osoba izašla i je li sve za sobom zaključala, odnosno zatvorila. Zatim ima potrebu svakih deset minuta ići provjeravati ključanice i one moraju biti okrenute dva puta.

Provjerava i prozore. Pretpostavljamo da bi to moglo biti zbog stresa s obzirom na to da uskoro treba maturirati, ali roditelji ne rade nikakav pritisak na njega.

Molim vas da mi pokušate reći što mu je i kako mu možemo pomoći, a da to nužno ne znači odlazak k liječniku.

Odgovara Igor Girotto, dr. med., spec. psihijatar

Vaš brat ima smetnje koje zovemo kompulzijama. Vjerojatno je to povezano, kao što sami primjećujete, s nekim aktualnim poteškoćama u njegovu životu, odnosno u njegovoj razvojnoj fazi.

Takve faze zasigurno upućuju na određene opsesivno-kompulzivne karakteristike ličnosti.

S obzirom na to da je on adolescent, to može biti u nekoj mjeri prolazno, no u slučaju da to ne prestaje i predstavlja značajnu smetnju u funkcioniranju, onda tome treba pristupiti ozbiljno, što će uključivati odlazak liječniku specijalistu.

Nažalost, nema nekog prečaca da mu pomognete, osim da se možda što više trudite razgovarati, suosjećati i razumjeti njegovo stanje.

>>'Rastu mi dlake po licu. Što da radim?'

>>'Već pet godina imam problema s krajnicima. Ići na operaciju ili ne?'

Komentara 2

Avatar ucjena
ucjena
12:08 16.04.2015.

pa to se danas dogada svima, lopova na sve strane, covjek je samo oprezana'

PA
pandora
20:09 18.04.2015.

To nema nikakve veze slopovima decko treba ljecnicku pomoc

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije