Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tradicionalne recepture

Stiže sezona prehlada i viroza, vrijeme je za bildanje imuniteta

10.11.2014.
u 13:34

Narodni trojac: luk, češnjak i kiseli kupus ubijaju viruse pa neka vam se nađu na jelovniku

Južina i visoke temperature koje će se protezati sve do pred kraj studenog pogoduju širenju viroza i respiratornih infekcija. Dodamo li tome boravak u zatvorenim i grijanim prostorima, možemo oglasiti početak sezone prehlada i viroza. Posebno su neugodne za kronične bolesnike i starije. S obzirom na to da protiv takvih prolaznih ali neugodnih stanja nema medikamentne terapije, već ih je najbolje odbolovati mirujući i konzumirajući laganu hranu te mnogo čaja, najmudriji korak ka izbjegavanju bio bi – bildanje imuniteta.

Kako doskočiti virusima i bakterijama, znale su i naše bake čije dragocjene savjete i recepture zanemarujemo. Zapitajte se koliko obroka dnevno jedete i koliko su u njima zastupljeni voće i povrće? Prisjetite se sedam zlatnih savjeta kako podignuti imunitet, a koji ne zahtijevaju nikakvo posebno odricanje, vrijeme ili troškove. Za početak, neka prvi korak bude pošten odnos prema vlastitom tijelu kojem dopustite da se naspava. Ali ne samo jednom. Neka sedam sati sna bude svakodnevna praksa. Dovoljno vode ili zamjenskih biljnih čajeva drugi je korak kako ne biste dehidrirali i iscrpljivali bubrege, a treći je zdrava prehrana i barem tri obroka s voćem ili povrćem. Ako vam je četvrti korak – vježbanje – prezahtjevan, šećite. Pola sata dnevno održat će vas u formi. Vikendom se počastite odlaskom u park ili izletom u šumu.

Foto: pixabay

Peti su korak vitamini kojima organizam valja opskrbljivati iz svježeg voća i povrća. Na prvom su mjestu agrumi i citrusi koji imaju protuupalnu ulogu, no ne zanemarite i papriku. Zanimljiv je podatak da crvena papričica zagrijava organizam, baš kao i đumbir te potiče znojenje i izbacivanje toksina iz tijela. Ubrzava metabolizam i poboljšava probavu.

Na šestom mjestu su minerali. Njihovu ulogu čuvara imuniteta ojačat ćete grickajući sjemenke bundeve, orahe, bademe... I za kraj, sedmi je korak nezaobilazni med, sjajan prirodni antivirotik bez kojega ne bi trebalo počinjati dan. Pola limuna iscijeđenog u malo mlake vode i žlica meda najbolji su početak dana. Ne zaboravite i prirodne čajeve – kamilica će smanjiti stres koji je neprijatelj imunitetu, kadulja zaliječiti upale, neven očistiti krv, a lavanda nježno uspavati...

>>Trideset savjeta kako izdržati sezonu prehlada i gripe

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar jigaboo
jigaboo
16:34 10.11.2014.

Tradicionalne recapture.....ahahaa da tradicionalne recapture, ginger I chili papricice, ahaaaaa a dje su to "tradicionalne" u kini indiji bangladeshu, u hrvatskoj cisto saumnjam jel do jucer 99.9% hrvata ukjicujuci I ovog novinara nije zno kako ginger I chili izgledaju a kamo li njihova baba. pa I dan danas 99% hrvata jedva da znaju kako chili i ginger izgledaju a kamo li da ih koriste, ahaaaa

MH
mrtav-hladan
13:27 11.11.2014.

Svaki dan pojesti bar pola kile ljutih čili paprika i imunitet ce biti ok .. !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije