Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
psiholozi

Ovo su fraze koje biste trebali prestati izgovarati

Roditelji i dijete
Foto: Shutterstock
17.11.2015.
u 07:00

Potrebno je doći do odgovora zbog čega dijete nešto ne razumije i pokušati mu pojasniti na primjeren način, poručuju psiholozi

Na koji način roditelji odgajaju svoju djecu i koje rečenice izgovaraju mogu učiniti više zla nego dobra u budućnosti djeteta, zaključak je to nove studije. 

Psiholozi tvrde da izjave poput: "Ti si zločesta curica!; Ti si zločesti dječak!; Ponašaš se glupo!" mogu ostaviti traga na djetetovu samopouzdanju tijekom odrastanja, ali i u kasnijim godinama. 

Umjesto "kažnjavanja" na spomenuti način, roditelji bi trebali pronaći u čemu je problem i pokušati ga razriješiti. 

Pitanja poput: "Zašto ti nešto ponavljam sto puta?" nisu produktivna ako zaista ne nađete uzrok tome, navodi se.

Potrebno je doći do odgovora zbog čega dijete nešto ne razumije i pokušati mu pojasniti na primjeren način, poručuju psiholozi. 

Prijetnje poput: "Vidjet ćeš kad dođemo doma" također su neprimjerene i kod djeteta stvaraju osjećaj straha i nesigurnosti.

Potrebno je izbjegavati i izjave poput: "Ako pojedeš sve, mama će biti najsretnija na svijetu" te "Ako napraviš zadaću na vrijeme, dobit ćeš nagradu" jer se time djeci šalje kriva poruka da se neke radnje moraju završiti ako želi zaslužiti nagradu. 

Potrebno je dijete naučiti da postoje dnevne obveze koje mora odraditi bez obzira na postojanje nagrade ili ne.

U suprotnom, dijete će vjerojatnije odrasti u osobu koja će za sve tražiti određene zasluge i "interes". 

>>Odgoj djece nekad i danas: Roditelji su zaboravili pravila po kojima su odgajani

Komentara 2

Avatar links
links
12:07 18.11.2015.

vjerojatno su djeca od ovolikih psihologa stručnjaka savršena??

DU
Deleted user
12:20 18.11.2015.

Jesu, jesu... postolar ima najlosije cipele :D Ovo su bedastoce. Ostavit ce na djetetu trag.... Pa tome odgoj sluzi da na djetetu ostavi trag. Kaj da ja djetetu objasnjavam kako je vazno jest raznoliku hranu.. vlakana.. minerali.. vitamini.. bjelancevine, ugljikohidratidrati ili da mu kazem: dok ne pojedes nema necega... ili kak da mu objasnim da struja ubija... to su bedastoce.. a soim toga strah od autoriteta je nesto sto treba ugraditi djeci... dans imamo hrpu deb**a koji ne postuju zakone, zato jer se ne boje autoriteta...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije