Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Evolucija se pobrinula

Otkrivamo zašto vaša beba tako lijepo miriše

Foto: Pixabay
1/6
12.07.2016.
u 10:00

Nakon šestog tjedna života, bebin miris se mijenja. Tada se vašem djetetu stvara kiseli sloj na koži zbog čega je otpornije na napade mikroba

Postoje opravdani razlozi zašto je vaša beba toliko slatka, a miris neodoljivo privlačan. Naime, evolucija se pobrinula i stvorila prirodan miris koji nas privlači kako bismo se bolje povezali sa svojim potomcima. Za ugodan miris malenog djeteta nisu zaslužni samo dječji losioni ili sredstva za njegu, već dvije stvari:  

Plodna voda – zaštitna tekućina u kojoj se fetus nalazi tijekom trudnoće pridonosi i njegovu specifičnom mirisu nakon rođenja.

Vernix caseosa ili bjeličaste nakupine – kremasto-bijele nakupine nalaze se na koži bebe dok je u majčinoj utrobi. Iako se miris ispere nakon rođenja, prisutan je prvih nekoliko tjedana djetetova života. Nakupine su korisne i zbog sposobnosti zadržavanja vlage u koži. 

Nakon šestog tjedna života bebin miris se mijenja. Tada se vašem djetetu stvara kiseli sloj na koži zbog kojeg je otpornije na napade mikroba. Na ugodan miris također utječe i vrsta prehrane, pa kako se mijenja prehrana i razvija kiselost kože djeteta, prvotni miris postupno nestaje. 

Mekana koža, velike oči, rumeni obrazi...

Osim lijepog mirisa, bebini zvukovi, mekana koža, velike oči, rumeni obrazi, razlog su zašto nas toliko privlače. Zbog toga se stvara bolji kontakt između roditelja i djece, a aktiviraju se dijelovi u majčinu mozgu odgovorni za bolju povezanost s djetetom. 

Fizički kontakt važan je za emocionalni razvoj djeteta, a priroda je osigurala sve predispozicije kako bismo instinktivno bili privrženiji svojim potomcima. 

>> Ritam novorođenčeta: Glazba pomaže bebama da prije progovore

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
03:27 19.07.2016.

Moja beba je TAKO slatka, a ne, bre TOLIKO (mnogo) slatka!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije