Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moje zdravlje

Light hrana? Razmislite još jednom!

zdrava hrana
Thinkstock
06.10.2015.
u 10:56

Light proizvodi nisu uvijek niskokalorični, a bezmasni proizvodi nisu nužno bez masti. U želji da se okrenete zdravoj prehrani i smanjite unos kalorija, svome tijelu možete činiti neko drugo zlo. Takozvana light hrana u principu bi trebala imati bljutaviji i manje privlačan okus. No, vaš omiljeni light jogurt i dalje ima neodoljivi „šmek“, zar ne?

-Da bi nešto postalo light proizvod, u njemu se smanjuje udio masnoća i šećera. No, s obzirom na to da šećeri i masti daju okus, gustoću i kremoznost, umjesto njih trebaju se dodati neki drugi zamjenski kemijski spojevi – aditivi. Ako, primjerice, smanjujete udio masnoće u mlijeku, onda se prilikom proizvodnje umjesto masnoća dodaje više laktoze pa proizvod sadrži više šećera – objašnjava Risto Čebedžija, dipl. san. ing. stručni savjetnik za prehranu i sportsku suplementaciju.

Iako nije dobro pretjerano uživati u hrani punoj masti i šećera, stručnjaci ističu kako nije idelano ni prehranu temeljiti na light proizvodima. Što onda konzumirati, a da je zdravo za naše tijelo?

Umjesto light proizvoda, preporučuje se uzimanje kokosovog maslaca i prirodnih izvora šećera, odnosno energije, voće koje sadrži fruktozu. Bitno je vježbanje i uravnotežena prehrana.

Jeste li znali da light proizvodi kod nekih ljudi čak mogu i povećati apetit? Ponekad nije problem samo u tjelesnim kemijskim promjenama, već i u psihi čovjeka. Primjerice, ako ste pojeli kutiju keksa s nižim udjelom šećera, mislite da ste zato unijeli znatno manje masnoća pa pojedete još jednu kutiju. Jednostavno, ako na proizvodu piše da ima niži udio masnoća, to ne znači da ga uopće nema.

Treba shvatiti da ne postoji lakši put do mršavljenja. Postoji samo pravilna prehrana. Naš stručnjak za pravilnu prehranu, Risto Čebedžija, u magazinu Moje zdravlje savjetuje što pojesti tokom dana kako bi prehrana bila uravnotežena te kako biste se, u konačnici, osjećali bolje.

Sve ovo i još mnogo više čitajte u magazinu Moje zdravlje koji na 100 stranica sjajnog papira donosi brojne zanimljvosti, intervjue, savjete i recepte. Pronađite Moje zdravlje na svim kisocima za samo 14 kuna.

Foto: VLm

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije