Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moje zdravlje

Istina ili mit? Trudnica ima žgaravicu jer beba ima kosu

trudnoća, trudnica
Foto: Thinkstock
27.03.2014.
u 16:50

Žgaravica je problem s kojom se susreće veliki broj trudnica

MIT

ISTINA Mitovi slični ovima, a pogotovo vezani uz pogađanje spola bebe, vrlo su široko zastupljeni u trudnoći.

Naravno, to nisu znanstveno dokazane tvrdnje i nemaju veze s fiziologijom trudnoće nego su to priče prenesene od naših baka koje nas zabavljaju već dugi niz generacija, još iz vremena kad nije postojala današnja napredna dijagnostika u trudnoći.

Žgaravica je problem s kojom se susreće veliki broj trudnica (a jednako toliko beba ima dosta kose) pogotovo u drugoj polovici trudnoće. Peckanje u trbuhu, neugodan, oštar, kiseo okus u ustima, osjećaj žarenja u grlu ili ispod prsne kosti najbolje opisuju žgaravicu.

Ona je zapravo simptom gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB), tj. vraćanja želučanog sadržaja u jednjak gdje želučana kiselina oštećuje sluznicu i prouzročuje bolove.

Žgaravica se javlja u trudnoći zbog toga što donji kružni mišić jednjaka, zadužen za sprečavanje vraćanja kiseline u jednjak, oslabi tijekom trudnoće. To se događa uslijed visoke razine hormona progesterona i estrogena.

Žgaravica je najjače izražena u drugom tromjesečju trudnoće zbog povećanog pritiska povećane maternice na želudac. Osim neugodnih simptoma koje možemo uspješno suzbiti uzimanjem većeg broja manjih obroka, prilagođavanjem prehrane i izbacivanjem određenih namirnica te primjenom tableta za neutralizaciju želučane kiseline, žgaravica ne utječe na sam tijek trudnoće i na razvoj ploda.

U današnje vrijeme napredne ultrazvučne dijagnostike možemo rano otkriti i pratiti uredan razvoj, izgled i spol bebe tako da nema više potrebe za prijašnjim mitovima, osim da zabavljaju buduće majke i njihove obitelji. I sve to u iščekivanju velikog i sretnog dana za cijelu obitelj.

>>Istina ili mit? Dijete jača pluća kad plače

>>Komad kruha i voda ublažit će žgaravicu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije