Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
problemi u razvoju

Do djetetove treće godine veze u mozgu mogu se obnoviti

15.03.2015., Zagreb - Koreno, kabinet za razvojnu podrsku djece. Photo: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/2
30.03.2015.
u 10:16

Roditelji primjećuju hiperaktivnost, ali ne i "sanjare" koji također imaju poremećaj pažnje terapija

 

Čak je deset posto novorođenčadi u skupini neurorizične djece i nužno je pratiti njihov razvoj.

 

Riječ je o prerano ili carskim rezom rođenoj djeci, blizancima, djeci čiji je APGAR manji od 7 ili koja su pri rođenju imala hipoksije ili konvulzije. Pripadanje neurorizičnoj grupi, objašnjava defektologinja Nataša Čičin-Šain, ne znači nužno da će dijete imati neku teškoću, no iskustvo kaže da se kod većine ipak javi neki problem.

U njezinom kabinetu Korneo najčešći su mali pacijenti koji imaju usporeni razvoj govora, logopedske probleme ili poremećaj pažnje.

Problemi motorike

– Neće sva rizična djeca razviti neku teškoću, ali ih treba pratiti. Većinom se kao prvi znak javlja problem s motorikom. Roditelji dijete odvedu na vježbe i tu terapija prestane, a kasnije se u školi pojavi problem s koncentracijom, grafomotorikom, ADHD, ADD... Tada je nešto teže riješiti problem jer se sve teškoće najbolje rješavaju do treće godine, kada se veze u mozgu mogu obnoviti uz vježbu – objašnjava N. Čičin-Šain.

Također, upozorava, roditelji i okolina prepoznaju dijete s poremećajem pažnje koja su hiperaktivna, dok druga skupina djece koja imaju isti problem ostaju nezapažena.

– Riječ je o djeci koja dugo ostaju udubljena, koncentrirana na neke stvari, takozvanim sanjarima. Ta djeca ne stvaraju problem svojim ponašanjem pa se ne prepoznaje njihov problem iako je riječ o poremećaju pažnje. Osobno mi se čini da se hiperaktivnost predijagnosticira jer su današnje generacije naučile sve odmah dobiti pa se njihovo nestrpljenje kad odu u školu i moraju poštovati neki red i nečiji autoritet ocjenjuje kao hiperaktivnost – kaže naša sugovornica.

Prepoznaje se sve više djece s autističnim teškoćama. Kod njih se sporije razvija govor ili se ne razvija, izostaje socijalni kontakt, ponajprije igra.

Važna terapija igrom

– Roditelji uglavnom prepoznaju problem oko treće godine života djeteta, no voljeli bismo da ih više uoči problem i da dođu. Kad djeca dođu kasnije, teže je raditi s njima jer su već usvojili neka negativna ponašanja. Djecu s autizmom, ovisno o težini dijagnoze, može se vježbama naučiti govoriti. No, ako se s njima ne radi, mogu postati i gori. Javljaju se frustracije, vrištanja – kaže defektologinja Nataša Čičin-Šain.

Djecu s autističnim poteškoćama može se prepoznati ako se ne igraju, odnosno ako njihova igra nije simbolička (npr. da voze automobile umjesto da ih slažu), ako ne žele igru u društvu, izostaju im pokazne geste... U kabinetu Korneo u terapiji koriste "floor time" terapije, metodu u kojoj terapeut pristupa djetetu slijedeći njegove interese, i terapiju igrom.

No, defektologinja N. Čičin-Šain ističe da izbor terapije ovisi o karakteru i problemu djeteta pa su za neke male pacijente korisnije strože metode koje stručnjaci u njihovu kabinetu ne primjenjuju.

>>Muški tinejdžeri pred ekranima 8 sati dnevno

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije