Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tko može više

Crkveni obred pada u drugi plan. Najželjeniji dar za krizmu je - iPad

krizma
Foto: Tomislav Miličević/PIXSELL
1/4
20.04.2012.
u 12:00

Kupuju se skupi darovi, ali i odjeća - mnogima je to prilika za prvo pravo odijelo, cipele...

Krizma, sakrament svete potvrde kojem krajem travnja i svibnja pristupaju tinejdžeri u svojim župama, a koji im je - tijekom obaveznog osnovnog školovanja i vjeronauka i posljednji sakrament koji će (prije vjenčanja) primiti, svake godine podijeli javnost i roditelje.

Odjeća i obuća za krizmanike, frizure, ručak koji je zamijenio domjenak, fotografiranje, snimanje, darovi za uspomenu...

Obred pada u zaborav

Sve to u većini slučajeva preuzima pažnju nad samim činom kojem krizmanici pristupaju, pa tek nakon izlaska iz crkve nastupa glavnina strke koja će dobrano isprazniti račune roditelja. Troškovi krizme mogu, ovisno o pogledu krizmanika, kumova i roditelja na taj događaj, narasti - posebno ako je riječ o brojnijoj obitelji - i do onih za manju svadbu. Ovaj podatak na muke stavlja roditelje koji pokušavaju zadržati očekivani nivo ugošćavanja rodbine, donekle urediti tinejdžera i ostatak obitelji, a pritom ostati u okviru budžeta.

– U posljednje su vrijeme, za razliku od prošlih godina kad su se ovakvi događaji slavili masovnije, krizme postale nešto skromnije – objašnjava Danijela Gajski iz restorana Dubravkin put.

– Obitelj uglavnom definira broj gostiju, a često je to tek uža obitelj do desetak članova, i neki budžet koji planiraju za malo bolji ručak i fino vino. Najčešće nam prepuste izbor menija, iako to može biti i ala carte, ako je manje ljudi.

Među većim izdacima pokazala se odjeća za krizmanike. Dok jedni zagovaraju skromnost jer bi sva djeca trebala biti isto odjevena u krizmaničkoj halji koja je - barem u većini župa - posljednjih godina našla mjesto u ‘krizmaničkom protokolu’ upravo kako se odjećom ne bi isticale klasne razlike, u nekim se župama krizme mogu usporediti s pravim modnim revijama. Naime, i roditeljima i vjeroučiteljima vrlo je teško kontrolirati tinejdžerske hirove i modne ispade, posebno djevojaka.

Dječacima je krizma prilika za kupnju prvog odijela ili barem boljih hlača, košulje i prve kravate te sakoa. No, kako je riječ o prvim toplim danima, a i činjenici da će nositi krizmaničku halju sve ih više odustaje od odijela te ostaje na košulji s kravatom. Uz to valja kupiti i cipele koje malo koji tinejdžer ima obzirom da ih većina nosi isključivo tenisice.

S mladim damama je znatno teže. Većina ih krizmu doživljava, osim kao sakrament, kao prigodu da se glamurozno odjenu pa u slučajevima kada kupnja odjeće izmakne nadzoru roditelja može završiti tako da djevojke kući donesu prekratke i predekoltirane oprave kakve ne pristaju ni instituciji ni prigodi. Djevojke najčešće biraju haljine s kratkim rukavima i sako, a trošak se povećava kupnjom cipela. Iako se proteklih godina pod pojmom ‘cipela za krizmu’ smatrala štikla, takvu obuću vjeroučitelji su među krizmanicima i roditeljima proglasili - neprimjerenom.

I bomboni kao u svatovima

Ako ste pomislili da je troškovima kraj - u krivu ste. Pripreme prati odlazak frizeru gdje će svečana frizura stajati i 200-tinjak kuna te vrlo često odlazak kozmetičarki i manikura pa čak i geliranje i ukrašavanje noktiju, a šišanje za dječake 50-tak kuna. U nekim gradovima u Istri krizmu prati i dijeljenje slatkih uspomena poput onih u svatovima.

Kako u svemu tome roditelji, iscrpljeni od organizacije i troškova, a majke od pečenja kolača i nabavke, ne bi pali u drugi plan, najmanje što će napraviti jest - otići na frizuru. Dakako, najjeftiniju.

Ključne riječi

Komentara 25

SP
spartak
13:29 20.04.2012.

Pa naravno, sve materijalno. Djeca i roditelji imaju lijep uzor. U Crkvi!

LU
lucio2
14:18 20.04.2012.

Blesavi ljudi koji participiraju u apsurdnom ritualu! Tesko je reci tko je ovdje lud, a tko povrsan. Sigurno je jedno - pametnih i inteligentnih je najmanje!

LA
laki
15:52 20.04.2012.

Tko ljude tjera da kupuju poklone? Sigurno crkva ahahaaa župnik će provjeravati tko ni je dobio ipad ne može na krizmu haha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije