Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravlje prije estetike

Celulit je bolest! Narančina kora upućuje na to da je u organizmu u tijeku upala

celulit
Foto: Shutterstock
14.04.2014.
u 13:05

Svaki je slučaj zasebna priča, ali ne postoji celulit koji je nepobjediv

Celulit mrze sve žene. Ružno ga je vidjeti, no čini se kako više nije riječ samo o estetskom problemu nego o puno ozbiljnijoj pojavi.

Prema najnovijoj definiciji celulita, sa svjetskog kongresa Anti Ageinga, koji je početkom travnja održan u Monte Carlu, celulit je upalno-degenerativna bolest. Pojednostavnjeno rečeno: celulit upućuje na to da je u organizmu u tijeku upala, kaže dr. Dinko Kaliterna iz Poliklinike Poliderma.

Nužne pretrage

Savjetuje se stoga, napominje dr. Kaliterna, prije tretmana kod većine klijenata napraviti obradu štitnjače, provjeriti razinu estrogena, šećera i drugih parametara.

Vrsta tretmana zatim se određuje prema dobi žene i vrsti celulita, a ključna je i borba protiv šećera.

– Nužno je riješiti pitanje otpornosti na inzulin uz promjenu prehrane s naglaskom na proteine i povrće uz nekoliko litara vode dnevno – napominje dr. Kaliterna.

Opasno mršavljenje

Naglašava kako i pojavu neželjene narančine kore pogoršavaju dijete i gladovanja jer tada dolazi do naglog skakanja inzulina.

Kod većine žena u menopauzi celulit je pak praćen razvojem šećerne bolesti i tumora dojke, što je usko povezano s estrogenom.Također, kod žena s povišenom tjelesnom težinom veća je i razina estrogena koji pogoršava celulit i potiče tumor dojke.

– Danas se celulit shvaća i tretira kao sistemska upalna bolest. Treba sniziti upalu u tijelu unosom antioksidansa uz detoksikaciju. Jako je bitna regulacija probavnog trakta unosom vlaknaste hrane i probiotika. Kod žena nakon menopauze celulit se sanira, među ostalim, injekcijama koje razgrađuju kolagen uz ultrazvuk kojim se razbija degenerirano vezivno tkivo te laserskom lipolizom.

Kod mladih žena, savjetuje dr. Kaliterna, treba djelovati na međustanični prostor.

Celulit, zaključuje, nije lokalni poremećaj, već pri liječenju treba u obzir uzeti zdravstveno stanje žene i njezine životne navike.

Sve o borbi s celulitom čitajte u Mojem zdravlju

>>Ovo je 9 totalno 'uvrnutih' trikova za ljepotu koji stvarno djeluju

>>Celulit? Učinite ga nevidljivim uz ove super namirnice

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije