Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
turisti ih obožavaju

Najveći vodič za hostele u ZG-u! Jeftinije je sve, ali ne i lošije

Hostel Brit (1)
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
1/37
16.09.2013.
u 12:45

Prljave plahte, oronuli namještaj, nesigurna vrata ili prošlotjedni ostaci hrane otišli su, čini se, u zaborav. Novi su objekti dizajnerski vrlo inovativni i svi nude puno više od kreveta po povoljnoj cijeni

“Ondrušek parna bojadisaona i kemička čistiona odijela”, pisalo je nekad na ulazu u Ilicu 50. Taj tmurni industrijski prostor danas priča neke sasvim drukčije priče. Živopisnije. Ostaci parnog stroja i golemih željeznih glačala služe kao stolovi za kojima se uz šalicu kave ili čašu dobrog vina stvaraju nova prijateljstva ili ljubavi, retro “haube” za sušenje kose vise iznad šanka i osvjetljavaju prostoriju, oronuli cigleni zidovi osvježeni su urbanim grafitima, u spavaćim sobama prevladava zelena boja života, a iznad umivaonika u zahodima stoji smeđi kožnati starinski kovčeg koji služi kao zrcalo...

Za mjesec tisuću ljudi

U tom je prostoru u lipnju otvoren hostel Swanky Mint, u kojemu je u manje od mjesec dana prenoćilo gotovo tisuću ljudi. Turista je u gradu svake godine sve više, pa je i potražnja za smještajem sve veća. Zagreb je, čini se, zatresla prava hostelska groznica. U samo godinu dana otvoreno ih je čak deset novih. 

– Nekada je bilo opasno ostavljati svoje stvari u hostelima. Dugo se vremena uz njih vezala predrasuda da su to derutna mjesta u koja idu samo oni najsiromašniji – prisjeća se Amelia Tomašević, direktorica zagrebačke Turističke zajednice. 

Danas je to, kaže, sasvim drukčije.

– Imaju sve, od besplatnog interneta i televizora do sefova, kuhinje, raznih izleta i drugih ponuda, a dizajnerski su vrlo inovativni. Hotel ima konzervativniju koncepciju, dok se u ovom slučaju arhitekti i dizajneri mogu razigrati bez ikakvih granica. Osim toga, hosteli više nisu samo za mlade backpackere jer ih sve više biraju i obitelji s djecom ili poslovnjaci u odijelima i s aktovkama u ruci koji žele opušteniji i jeftiniji smještaj – ističe A. Tomašević te dodaje kako, u usporedbi s drugim metropolama, Zagreb ima vrhunski hostelski smještaj. 

Uokvirili prvih 200 kuna 

I neki su od turista to potvrdili. Belgijci Alex (25) i John (26) iznenadili su se, kažu, urednošću i dizajnom hostela Brit koji se u prosincu otvorio u blizini Britanskog trga.

– Zaista smo mnogo putovali i bili u raznim hostelima, ali ovo je najbolje dosad. A jeftino – kažu Belgijci.

Prljave plahte, oronuli namještaj, nesigurna vrata ili prošlotjedni ostaci hrane otišli su, čini se, u zaborav. Pojavila se nova generacija hostela u gradu. Svi nude puno više od samoga kreveta. U prvom ulazu do zagrebačke Uspinjače razigrana ekipa toplo dočekuje svakoga gosta. U siječnju je ondje otvoren Chill Out. S obzirom na to da su tijekom dana većinom prazni jer turisti odlaze u obilazak grada, mnogi se hosteli trude poboljšati svoju noćnu ponudu. Tako se u Chill Outu, primjerice, održavaju tematske večeri, poput pravljenja palačinki, karaoka i Harry Potter partyja. 

Jubilarni, 30. hostel u Zagrebu, pak, otvoren je prije dva tjedna u Heinzelovoj ulici, na mjestu gdje je bilo prihvatilište za beskućnike. Iako je tek otvoren, imali su dosad, kažu, više od četrdeset gostiju.

– Britanci, Rumunji, Francuzi, Belgijci, Iranci... iz različitih su krajeva i većinom mladi turisti – ističe recepcionarka Anja te dodaje kako ju je zatekla tolika posjećenost s obzirom na to da su tek počeli s radom. 

A uspješan početak imali su i u hostelu Party, čiji su djelatnici prvih dvjesto zarađenih kuna uokvirili i objesili iznad recepcije kako bi ih novčanica uvijek podsjećala na to. 

Većinu novih hostela u gradu otvorili su mladi, uspješni i kreativni ljudi koji redom ističu da svojim gostima žele pružiti noviji, svježiji i živopisniji ugođaj. Njihovi zaposlenici, pak, mahom također mladi ljudi, govore i po nekoliko stranih jezika. 

– Zagreb je pokazao veliki zamah u turističkome smislu. Ove smo godine zabilježili oko 15 posto više dolazaka, a u srpnju čak 18 posto više noćenja, odnosno u kolovozu 12 posto više u odnosu na lani. To je izvrstan rezultat – zaključuje Amelia Tomašević.

>>Pogledajte hostel iznikao iz prihvatilišta za beskućnike

>>Turistička sezona u Zagrebu bolja nego na Jadranu

Komentara 1

Avatar slaven0
slaven0
22:04 19.09.2014.

cijeli članak vam je pun pravopisnih i inih pogrešaka - tužno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije