Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Arhitektura

Jedino ekološka diktatura može zaustaviti propast planeta

rambo amadeus
PIXSELL
01.02.2013.
u 18:04

Popularni glazbenik održao je predavanje o održivom razvoju, energetskoj učinkovitosti i nužnosti promišljanja o moralu i etici koji se danas više nego ikada prije nameću kao nezaobilazni čimbenici u oblikovanju budućnosti

Popularni glazbenik Rambo Amadeus u petak popodne održao je zanimljivo predavanje "Od pećine do nebodera pa nazad do pećine" na Arhitekturi o održivom razvoju, energetskoj učinkovitosti i nužnosti promišljanja o moralu i etici koji se danas više nego ikada prije nameću kao nezaobilazni čimbenici u oblikovanju budućnosti. Smisao svih velikih korporacija je, ispričao je Rambo Amadeus kroz dosjetke, upadice, šaljive primjere iz svakodnevnog života, jest da građane uvjere kako je nužno trošiti što više. Razbacivanje materijalnim, rastrošnost, neumjerenost uz zanemarivanje prirode vodi planetu prema propasti. Jedino ekološka diktatura može zaustaviti propast planeta, a u njoj moraju sudjelovati i arhitekti, kao uostalom i svi drugi, svjesni građani, smatra Rambo.

Predavanje je počeo pričom o klimi, odnosno utjecaju Zemljina magnetskog polja na pojavu globalnog zagrijavanja. Poručio je da je vrlo bitno promišljati i o tom segmentu kad se projektiraju stambene kuće i objekti koji se danas grade megalomanski, bez ideje i računice koje benefite ili štetu nose. I upravo stoga apelirao je na arhitekte da promišljaju o okolišu kada projektiraju kuće za bogate klijente kojima je najbitnije razbacivati se raskošnim zdanjima ne misleći kolika šteta time nastaje za cjelokupni planet. 

– Treba ih uvjeriti da kupe zlato, dijamante, ženama bunde, no da su im kuće ekološki održive. Najbolje ih je uvjeriti tako da sami dođu do tog zaključka – kaže Amadeus. Crtao je Amadeus i dijagram o četiri modela ljudskog ponašanja. Jedni djeluju na vlastitu i tuđu štetu, što je nazvao glupošću, drugi djeluju na vlastitu štetu i tuđu korist pa ih Rambo smatra naivnima; treći rade za vlastitu korist i tuđu štetu i smatra ih lukavima, a četvrti rade na korist svih i naziva ih mudrima. Publika mu je postavila pitanja što misli o tehnologiji za koju Rambo kaže da je dobra, ali da nije za svakoga.

– U Švicarskoj svaka kuća ima automatsko oružje, ali nije zabilježeno da ga je itko koristio bez opravdanih razloga... osim kad gastarbajteri zapucaju zbog nostalgije prema rodnoj grudi – šalio se Rambo.

Javnosti je manje poznato da je Rambo diplomirao turizam na beogradskom PMF-u koji se vodi na studiju geografije. Bio je uspješan jedriličar, koji je između 1972. i 1984. predstavljao Jugoslaviju na brojnim međunarodnim regatama. Bio je reprezentativac i omladinski prvak Jugoslavije, osam puta prvak Crne Gore, a osvojio je i Međunarodni kup Đerdapa 1980. godine.

Njegov prvi javnosti zanimljiviji angažman na poticanju iskorištavanja obnovljivih izvora energije vezan je uz plovilo, solarni čamac Lajka, koji je s nevladinom organizacijom Centrala – Centar za promoviranje, razvoj i primjenu obnovljivih izvora energije, uspio predstaviti kao jedan od izložaka na beogradskom Boat showu. Osim solarnog čamca javno je podržao i promovirao solarni roštilj, za koji kaže da "radi" isto kao i onaj na ugljen, ali bez emisije štetnih plinova. U međuvremenu je pio i solarnu kavu, a s gradonačelnikom Rume dogovorio je da će ispeći vola na solarnome roštilju.

Godine 2011. dobio je i ŋ–PRIZNANJE (ŋ = ETA) za "osobno djelovanje na poticanju javnog dijaloga o održivom korištenju energije". Uz Ramba Amadeusa, dobitnici Eta–PRIZNANJA  bili su predsjednici Srbije i Hrvatske, Boris Tadić i Ivo Josipović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije