Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.07.2013. u 12:00

Hvatanjem u koštac s problemom Vatikanske banke (IOR-a) očito je da papa Franjo kreće od jednog od glavnih problema i na početku svoga pontifikata uzlazi u njegovu srž.

Tek sada postaje jasnija i vidljivija veza između odreknuća pape Benedikta XVI. i dolaska pape Franje na čelo Katoličke crkve jer je jasno da je Benedikt svojim postupkom bez presedana u povijesti Crkve razvlastio i detronizirao prije svega “grješne strukture”, koje se nijednim drugim potezom ili intervencijom nisu mogle poljuljati, a premrežile su najviše crkvene strukture očito onom vrstom mreža koje Crkvi ni po čemu nisu (ili ne bi trebale biti) imanentne.

Hvatanjem u koštac s problemom Vatikanske banke (IOR-a) očito je da papa Franjo kreće od jednog od glavnih problema i na početku svoga pontifikata uzlazi u njegovu srž. I to, bez sumnje, prema dobro pripremljenim planovima svoga prethodnika, koji nije slučajno dosje s istragom ostavio na uvid samo svome nasljedniku i nikome drugome.

Očito će hvatanje u koštac s IOR-om papi Franji trasirati sljedeći potez, a to je čišćenje vatikanske kurije i državnog tajništva, što je složeniji i obuhvatniji zadatak.

S druge strane, kako bi sam pokazao da nije i ne kani biti dio tih prljavih i grešnih struktura, papa Franjo odbacio je ne samo sve što bi ga moglo kompromitirati s vatikanskim društvom u koje je upao iz Južne Amerike nego i poslao snažnu poruku crkvenim vlastima na nižim razinama (kardinalima, biskupima i nadbiskupima) da se klone svih ovozemaljskih gadgeta, od novih automobila do najnovijih iPhonea te da zlatne križeve zamijene željeznim. Ne samo simbolično, nego i u svakodnevnom životu mjesnih crkava, od kojih su mnoge okužene upravo onim (zlo)duhom koji papa Franjo sada istjeruje iz Vatikana. Franjo će zacijelo svojim postupcima obilježiti crkvenu povijest.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?