Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
od ideje do kupca

Zavirite s nama u radionicu i pogledajte kako nastaje hrvatski nakit

Zaks i Argentum
Foto: Ana Škiljić Ravenšćak
1/46
14.05.2014.
u 15:08

Zaks i Argentum otvorili su nam vrata svoje radionice u središtu Zagreba

Kad birate nakit za sebe ili dragu osobu, vjerojatno je jedino o čemu razmišljate kako pronaći pravi primjerak.

No, taj je komad, koji ćete voljeti ili s kojim ćete nekoga razveseliti, prije nego što je dospio u vaše ruke prošao dugačak put. Kako nastaje nakit i zlatnici, pokazali su nam vlasnici zlatarnica ZAKS i srebrnarnica Argentum koji su put do vjernih kupaca pronašli zahvaljujući odličnom hrvatskom proizvodu.

Otvorili su nam vrata svoje radionice u središtu Zagreba i proveli nas kroz cijeli postupak. Od same ideje do finalnog proizvoda katkada, doznali smo, prođe i sedam dana. Nakit se radi lijevanjem, ali specijalne narudžbe ručno će i brzo napraviti već u roku 24 sata.

U jeku sezone pričesti, krizmi, vjenčanja i krštenja najavili su i nove planove za proširenje asortimana hrvatskim tradicijskim proizvodima kao što su zlatnici i srebrnjaci te proboj na hrvatsko tržište ručnih satova.

– Iako zlatarska branša u zemlji već godinama opada te građani zbog krize sve rjeđe svoj kućni budžet izdvajaju za kupnju nakita, svoju šansu vidimo u ponudi zlatnika i srebrnjaka te sličnih proizvoda trajne materijalne vrijednosti čija kupnja predstavlja pravi ulog u budućnost, kazali su nam.

Sve počinje od ideje i dizajna. Prototip se izrađuje u Italiji, a zatim se u Zagrebu izrađuju kalupi.

Foto: PR

Kalup se radi tako što se prototip stavlja u gumu koja se zagrijava pa kasnije hladi i reže.

Foto: PR

U kalupu se rade primjerci od voska koji se prije lijevanja ukrašavaju cirkončićima.

Foto: PR

Vrijedne i strpljive radnice usavršile su taj posao pa za jednog anđelčića, na primjer, na kojemu je i do 50 cirkona, ne treba više od pet minuta.

Foto: PR

Primjerci od voska leme se na "granu" koja se najprije gipsa a zatim izlijeva u srebru. Slijedi rezanje i brušenje, ukrašavanje dijamantima...

Foto: PR


Foto: PR

Komentara 2

MA
madmax17
21:08 14.05.2014.

Treba zaposlit Kineze da to rade :))

DU
Deleted user
19:41 14.05.2014.

Hrvatski nakit a izmisljaju ga italijani. Kako nam samo fali nesto s cim bi se mogli pohvaliti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije