Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stiže proljeće

Vrijeme je za preplanulu kožu. Izbjegavajte solarij, jedite ovo!

sunčanje
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
1/2
07.03.2014.
u 13:30

Zaštitite kožu: jedite kuhane rajčice, to jest, umak od rajčice

Velik broj znanstvenih istraživanja navodi likopen (sastojak u rajčicama zbog kojeg su one lijepe crvene boje) moćnim zaštitnikom kože. Jedno istraživanje sveučilišta u Manchesteru otkrilo je da svakodnevno konzumiranje umaka od rajčice (kuhane rajčice bogatije su likopenom negoli one sirove) može povećati prirodnu zaštitu kože od opeklina izazvanih suncem za čak 33%.

Drugo istraživanje, ovog puta sa sveučilišta Keele, pokazuje da likopen može intenzivirati i tamnjenje. Zajedno s prirodnim pigmentom, melaninom, pomaže i da preplanuli ten duže traje. Likopen pojačava sastojak u koži – prokolagen, koji je čini mekom i mogao bi je zaštititi od starenja smanjivanjem štete koja nastaje u kožnim stanicama.

Foto: pixabay

Zaštitite kožu: svakodnevno jedite kuhane račice, to jest umak od rajčice.

>>Ovo morate znati ako želite sačuvati mladolik izgled

>>Solarij utrostručuje rizik od dobivanja malignih stanica

Komentara 1

DU
Deleted user
07:02 19.07.2015.

Pa, do svoje dvadesete, paradajz sam jeo vrlo rijetko. Početkom 8. mjeseca i kroz cijeli 8 mjesec je vrijeme paradajza. Sada ga ima preko cijele godine, no njegova kvaliteta je toliko loša da te prosto odbija da ga jedeš! Prvu pizzu koju sam pojeo u životu u prolazu Tuškanac, povratio sam! Danas se ta hrana toliko razmahala, da je prosto nevjerojatbo! Valjda to tako treba biti: Podsjeća me na Kalcij! Bilo je godina kada su hvalili kalcij i hranu koja obiluje Kalcijem, pa onda nekoliko godina da je strašno štetan za ljudski organizam. Tako je sada s paradajzom! Jednom je zdrav, jednom je pun vode, čak sam čuo da ga neki ljudi neće jesti jer drugi misle da je Komunist!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije