Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
savjeti za štednju

Ovako treba prati odjeću da bi trajala što dulje

Pranje rublja
Foto: Thinkstock
1/2
05.05.2015.
u 19:18

Postoje mali trikovi koji će čuvati dugotrajnost trapera, svile, kašmira i kože

Mnogi ljudi vole štedjeti novac, ali s vremena na vrijeme svoju će odjeću odnijeti na skupo kemijsko čišćenje. Za tim nema potrebe ili to ne treba često činiti, piše Daily Mail koji navodi nekoliko savjeta za tretiranje odjeće tako da se održi njezina čvrstina i dugotrajan svjež izgled.

TRAPER

Savršen par traperica teško je naći, a često je za njega i potrebno izdvojiti dosta novca. Kako bi što duže trajale, traperice perite što rjeđe i obvezno okrenite na naličje. Najbolje ih je prati ručno, u hladnoj vodi, a ako se peru u perilici, mudro je izabrati blagi ciklus pranja. I nikada ih nemojte sušiti u sušilici.

KAŠMIR

Osjetljivi i nježni kašmir perite ručno u hladnoj vodi u koju ste umiješali nekoliko kapljica dječjeg šampona. Ako perete vestu od kašmira, nikada je nemojte izvlačiti iz vode držeći tkaninu u području koje pokriva ramena jer se kašmir lako rasteže i gubi formu. Oblikujte odjeću u klupko i tek onda je izvadite iz vode. Potom je stavite u ručnik i nježno iscijedite ostatak vode. Odjeća se potom suši položena na suhi ručnik. Kada se osuši, sprema se u ladice, a ne na vješalice jer bi ondje izgubila formu.

KUPAĆI KOSTIM

Bez obzira na to kupali se u bazenu ili na moru, kupaći kostim valja isprati hladnom vodom odmah nakon korištenja kako bi se s tkanine isprali klor i krema za sunčanje. U manji lavor uspijte žlicu tekućeg deterdženta i malo hladne vode. Potopite kupaći kostim i perite ga kružnim pokretima. Izbjegavajte cijediti tkaninu jer to šteti elastičnim vlaknima. Nemojte ga sušiti vani na suncu već u zatvorenom prostoru li na sjeni.

GRUDNJACI

Zbog tankog materijala i oblika grudnjaci se lako mogu oštetiti u perilici. Najbolje ih je prati u lavoru s nekoliko kapi deterdženta i malo tople vode.Dovoljno ih je namakati pet minuta i potom isprati s hladnom vodom. Nije preporučljivo da se suše na vješalici jer se lako mogu rastegnuti.

SVILA

Svilu uvijek perite ručno i to u mlakoj ili hladnoj vodi s malim količinama blagog deterdženta. Omiljene svilene komade odjeće potopite na pet minuta, a eventualne mrlje nježno istrljajte. U vodu u kojoj ispirete svilu dodajte nekoliko žilica bijelog octa koji će ukloniti tragove deterdženta i tkanini vratiti prirodan sjaj.
Tkaninu ne cijedite već nježno ''uvaljajte'' u ručnik da biste ukloniti višak vode. Dok je svila još vlažna, odjeća se treba okrenuti naopako i ispeglati na niskoj temperaturi bez pare.

KOŽA

Kožne jakne dobro je povremeno očistiti vlažnom krpom. Kožne hlače moguće je čak i oprati u perilici, ali to se ne bi trebalo prakticirati često.

Može ih se i oprati u lavoru s toplom vodom i to tako da se potpuno urone u vodu. Zatim ih je potrebno staviti u sušilicu rublja i osušiti na što višoj temperaturi. Time će se iznošene hlače vratiti u prvobitni ''slim'' oblik.

>>Je li ovo perilica rublja budućnosti? Ne treba joj struja, pokreće se na pedalu!

>>Kako ukloniti mrlju s odjeće i 'oprati traperice bez pranja'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije