Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oprezno

Konačna presuda 'kroksicama': Nisu samo ružne nego i štetne za zdravlje

kroksice  crocs kroks
Foto: Thinkstock
1/2
05.06.2016.
u 09:20

Najvažnija odlika bilo koje vrste obuće jest potpora i čvrsta struktura između pete i nožnih prstiju, poručuje Alex Kor

Gumene klompe, popularne kroksice, pojavile su se na tržištu 2002. godine i otada se prodalo 300 milijuna pari u više od 90 zemalja. 

Iako su udobne, lako se održavaju, s njima možete i u vodu, za neke je izgled ovih klompi presudio da ih svrstaju u skupinu nepoželjnih. 

Ili ih volite ili ih ne možete vidjeti.

Onima koji su u ovim klompama cijele dane, stiže upozorenje liječnika...

“Nažalost, kroksice nisu preporučljive za cjelodnevno nošenje jer ne podržavaju petu, a to posljedično može prouzročiti upalu tetiva, deformacije prstiju, urasle nokte, kurje oči i žuljeve”, poručila je ortopedica Megan Leahy za Huffington Post.

Dodaje da se isti problemi mogu javiti i kod čestog nošenja japanki ili bilo koje obuće koja petama ne osigurava stabilnost. 

Najvažnija odlika bilo koje vrste obuće jest potpora i čvrsta struktura između pete i nožnih prstiju, poručuje Alex Kor, predsjednik Američke akademije ortopedske sportske medicine. Tvrdi da je veći rizik nastajanja bolova u stopalima ako je obuća mekana i savitljiva. 

A upravo takve su i kroksice, tvrdi. Ipak, preporučuje ih onima koji imaju visoki rist te osobama koje muče edemi, odnosno nakupljanje vode u nogama i zglobovima, ali uz napomenu: Ne nosite ih dulje od osam do deset sati dnevno!

>>Japanke su najgora vrsta obuće za noge! Evo zašto biste ih trebali izbjegavati

Komentara 26

Avatar Semper5
Semper5
11:52 05.06.2016.

Iskreno, ne znam nikoga tko ih nosi cijeli dan. Ja ih nosim na plaži, nosim ih kad idem nešto obaviti u vrt, kad trebam na brzinu skoknuti do lokalnog dućana, uglavnom iz navedenih razloga - jednostavne su, obuješ ih i skineš za sekundu, i lako se održavaju.

HH
helgin@hogar
13:35 05.06.2016.

po ovome bih trebao biti u kolicima, ne samo da nosim kroksice, nego nosim kroksice od 60kn!!!!

Avatar R.o.n.i.n
R.o.n.i.n
10:04 05.06.2016.

koja glupost, dajte nam lovu pa bumo nosili udobne i preskupe šlape s potporom za petu!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije