Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

MMF smanjuje izglede gospodarskog rasta u 2009.

07.11.2008.
u 07:32

Međunarodni monetarni fond (MMF) pozvao je u četvrtak zemlje da osiguraju poticaje svojim gospodarstvima zbog većeg usporavanja globalne ekonomije od očekivanog, koje je potaknuto nedavnim financijskim poremećajima.

U najnovijoj prognozi svjetskog gospodarskog rasta, MMF je oštro revidirao projekciju rasta na dolje, ističući u priopćenju da se "globalna aktivnost brzo usporava".

"Izgledi za globalni rast pogoršali su se tijekom prošloga mjeseca, kako financijski sektor nastavlja smanjivati zaduženja a povjerenje proizvođača i potrošača je opalo", navodi MMF u najnovijem izdanju svojih Svjetskih gospodarskih izgleda (WEO), objavljenom 6. studenoga. MMF sada predviđa da će svjetski gospodarski rast u 2009. biti 2,2 posto, što je za 0,8 postotka manje od projekcije u listopadskom izdanju WEO-a.

U razvijenim zemljama prognozira se smanjivanje gospodarstava u cijeloj 2009. godini, što je prvi takav pad u poslijeratnom razdoblju. U novim gospodarstvima predviđa se usporavanje rasta, koji bi još uvijek trebao dosegnuti pet posto u 2009. godini. Vladine mjere za ublažavanje udara pomažu, ali su i dodatni koraci opravdani, ističe MMF.

"Tržišni uvjeti počinju odgovarati na te političke akcije, no i s njihovom brzom provedbom, financijski stres će vjerojatno biti dublji i dugotrajniji nego je predviđeno (u listopadu)", navodi MMF u priopćenju.

"Postoji jasna potreba za dodatnim poticajima makroekonomske politike srodnim onima koji su objavljeni do sada. Prostor za ublažavanje monetarne politike treba iskoristiti", preporuča MMF ministarstvima financija i središnjim bankama u država članicama.

Britanska središnja banka - Bank of England, u četvrtak je za jedan posto smanjila svoju referentnu kamatnu stopu, dok su se Europska središnja banka i Nacionalna banka Švicarske odlučile smanjiti svoje stope za pola postotka. MMF sada očekuje smanjivanje gospodarstva SAD za 0,7 posto u 2009., u usporedbi s rastom od 0,1 posto predviđenim u listopadu.

U zemljama euro-zone predviđa se stezanje gospodarstva za 0,5 posto, a u Velikoj Britaniji za čak 1,3 posto. MMF vidi i smanjivanje gospodarstva Japana za 0,2 posto u 2009., dok je u listopadu predviđao rast od 0,5 posto.

Novim gospodarstvima i onima u razvoju MMF predviđa rast od 5,1 posto, što je za puni postotak manje od prethodne prognoze, dijelom zbog pada cijene sirovina.

Za nova gospodarstva i zemlje u razvoju u Zapadnoj hemisferi MMF predviđa smanjenje rasta za 0,7 posto, na 2,5 posto u 2009. MMF je smanjio svoje predviđanje rasta kineskog gospodarstva u 2009. na 8,3 posto, s listopadske projekcije od 9,3 posto.

Svoju temeljnu projekciju cijene nafte u idućoj godini MMF je smanjio na 68 dolara za barel s ranijih 100 dolara, uz prognozu pada cijena metala i hrane.

(Hina)

Želite prijaviti greške?