Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivanka Toma
Autor
Ivanka Toma

Mlakarov šlamperaj

\'10.02.2011. Markov trg, Zagreb - Redovita sjednica Sabora. Davorin Mlakar, ministar uprave u Vladi RH. Photo: Patrik Macek/PIXSELL\'
Patrik Macek/Pixsell
31.03.2011. u 12:00

S izbornim jedinicama se kemija dobrano nakon 11. ožujka, krajnjeg roka za izmjenu pravila.

Je li HDZ-u baš trebao sav taj cirkus s izbornim jedinicama? Sami kažu da su sve živo prekrojili i da im je netaknuta ostala samo peta izborna jedinica. Istodobno pak tvrde da to nije izborni inženjering i da su krojili samo zato što je Ustavni sud upozorio da broj birača po jedinicama ne smije odstupati više od (+/-) pet posto.

Inzistira se na tvrdnji da promjena granica u devet od ukupno deset izbornih jedinica ne predstavlja bitnu promjenu izbornih pravila, kao i da nove granice nisu crtane tako da se pogoduje HDZ-u! Bit će onda da su ih hadezeovci posložili tako da bi SDP što bolje prošao.

Da apsurd bude veći, nitko, ali baš nitko, nije vidio cjelovit prijedlog novih granica izbornih jedinica. Ministar uprave Davorin Mlakar u subotu ih je predstavio vrhu HDZ-a i od onda ih skriva k’o zmija noge. Bože sačuvaj da se mediji dokopaju cjelovita crteža Mlakarove izborne karte! Taman posla da je objave pa da građani znaju u kojoj će izbornoj jedinici glasati i hoće li se glasovi ekipe iz Zaprešića zbrajati s onima iz Velike Gorice ili pak s onima iz Gračaca?!

Ionako složenu i konfuznu situaciju oko izbora HDZ, odnosno Mlakar u njegovo ime, učinio je još zamršenijom. Građani ne samo da i dalje ne znaju datum izbora, da nemaju pojma kako će na kraju glasati manjine, nego sad ne mogu znati ni u kojoj će izbornoj jedinici birati svoje političke favorite!

Uza sve to, s izbornim se jedinicama dobrano kemija nakon 11. ožujka – krajnjeg roka za izmjenu izbornih pravila koji je odredio Ustavni zakon o provedbi Ustava, a na koji je Ustavni sud upozorio još početkom prosinca. Čovjek se mora pitati je li posrijedi velika bahatost ili veliki šlamperaj? Vjerojatno jedno i drugo. No, ako se pođe od toga da je za prekrajanje izbornih jedinica zadužen Mlakar, odnosno njegovo Ministarstvo uprave, bilo bi argumenata za zaključak da preteže ovaj drugi razlog. Naravno da će HDZ, budući da je na vlasti, nastojati izborne jedinice posložiti tako da sami prođu što bolje. No, mogli su biti pristojni prema biračima i držati se osnovnih demokratskih postulata pa to napraviti prije 11. ožujka, kada je bio krajnji rok što ga određuje Ustavni zakon. Pa, Ustavni sud ih je upozorio na vremenske odrednice i dao im tri i pol mjeseca fore.

Ali Mlakaru se ne žuri. Njega se godinama proziva i upozorava na iste stvari pa je čovjek do sada na sve već oguglao. Sjetimo se biračkih popisa na kojima i dalje ima mrtvih duša i impozantan broj ljudi s lažnim prebivalištima, potom medijskog praćenja izbora koje je takvo da televizije moraju osigurati jednak prostor i minutažu kandidatima koji imaju potporu 25 posto birača, kao i onima koji su se prvi, ujedno i zadnji put, pojavili u javnosti. Nadalje, iste obaveze u praćenju kampanja imaju javni i privatni mediji. Tu je i pitanje samih izbornih zakona, izbornih jedinica koje su od početka nelogično skrojene...

Sve su to neriješena pitanja na koja se godinama opetovano upozorava, iz izbora u izbore, ali se ništa sustavno i kvalitetno ne rješava.

U Mlakarovu su ministarstvu već navikli na prozivke i do savršenstva razradili taktiku po kojoj za njih ne treba previše mariti jer ionako sve prođe. I ne vrijedi to pravilo samo za izborne teme. Primjera radi spomenimo tri zakona koji su iznimno važni za zatvaranje najtežeg poglavlja na putu prema EU – pravosuđe i ljudska prava. Kao bitna mjerila Europska je komisija istaknula Zakon o sprečavanju sukoba interesa, Zakon o pravu na pristup informacijama i Zakon o financiranju političkih stranaka. Sva tri propisa trebalo je urediti Ministarstvo uprave. Evo rezultata: sa Zakonom o sukobu interesa odugovlačilo se dok ga nije preuzelo Ministarstvo pravosuđa, Zakon o pristupu informacijama prije deset je dana ukinuo Ustavni sud, a ostao im je na kraju samo onaj o financiranju stranaka.

Komentara 4

B6
Booyaka 619
13:08 31.03.2011.

I onda se HDZ čudi i isčuđava kako to da pregovori o ulasku Hrvatske u EU kasne... Tko to \"nas koči\" osim HDZ-ovih zločinačko-koruptivnih političkih navika...

UN
unbekant
13:43 31.03.2011.

Vlada na celu s HDZ-om su na sve spremni,i svacim ce da se sluze,legalnim,ili nelegalnim metodama,da ostanu na vlasti,jer znaju da su za njih vladajuci dani prosli,takav je svaki gubitnik,kad tone,fata se i za slamku spasa.

ST
standup
17:18 31.03.2011.

..aj, brizna Ivanka-nevjerna-Toma,...stalno trazí negativu \"dlaku u jajcu\".., mozda jednoga dana napisé i nesto -pozitivno ??....(jer sve ove negative-cé se vratiti -posíljaocu.....\" os´-nes´..\")

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?