Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica

Mladi u Hrvatskoj počinju raditi sa 18 godina i za to su u prosjeku plaćeni 3000 kuna

19. veljače 2009. u 15:19 26 prikaza

Prvo radno iskustvo mladi u Hrvatskoj stječu između 18. i 20. godine i u pravilu zarađuju svoju prvu plaću u iznosu od 2000 do 4000 kuna.

Riječ je o istraživanju o osamostaljivanju koje je proveo portal Moj posao s ciljem da dozna s koliko godina pojedinci postaju samostalni, zapošljavaju se, sele iz roditeljskog doma te s kolikim opterećenjem ljudi u Hrvatskoj kreću u samostalan život.

Iako se stječe dojam kako je do prvog posla mladima teško doći, a potraga za njim dugo traje, ispitivanje je pokazalo kako je tek 5 posto anketiranih počelo raditi u kasnim dvadestim godinama (sa 27 ili više godina).

Određen broj ispitanika (njih 13 posto) počeo je raditi kada su još bili maloljetni.

Velika većina je prvo radno iskustvo stjecala radeći u osmosatnome dnevnom ritmu, no ima i onih koji su prvo radno iskustvo stjecali isključivo honorarnim i povremenim poslovima.

Posao znači i određenu materijalnu sigurnost što navodi mlade zaposlenike i na stambeno zbrinjavanje odnosno kupnju vlastitog krova nad glavom, što je, prema istraživanju portala Moj posao, učinilo više od polovice ispitanih.

Gotovo četvrtina anketiranih još živi s roditeljima, dok ih 15 posto živi u iznajmljenoj nekretnini.

Dvije trećine ispitanika (66 posto) koji žive u vlastitome stambenom prostoru taj su stambeni prostor kupili – njih polovica sami, a druga polovica zajedno s partnerom/icom ili članom obitelji.

Velika većina ispitanika podigla je kredit na razdoblje od prosječno 10,5 godina, kako bi mogli imati vlastito mjesto za stanovanje.

Za razliku od njih, među ispitanicima koji još žive s roditeljima njih čak 42 posto ne planira se odseliti u skorije vrijeme. Ispitanici koji se u skorije vrijeme planiraju odseliti od roditelja (58 posto) to namjeravaju napraviti sa prosječno 29 godina i 10 mjeseci, a zanimljivo je kako su ispitanici koji su se odselili od roditelja to napravili s prosječno 24 godine i 4 mjeseca, što je gotovo 5 godina ranije u odnosu na skupinu koja još uvijek živi s roditeljima.

Goran Ivanišević
ĐOKOVIĆEV TRENER
Goran Ivanišević: Uništio mi je život, zbog njega nisam mogao spavati
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti