Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRENDOVI Hrvati od 19 do 30 godina putuju više no ikad

Mladi Hrvati svjetski putnici i sa 20 eura

traveling-new.jpg
Foto: Z. Varga
27.10.2008.
u 11:03

Više od 40 posto Hrvata u dobi od 19 do 30 godina posljednjih godinu, dvije putuje više nego ikad, istina – s ograničenim novcem. Većina na raspolaganju dnevno ima 20 do 50 eura. Svejedno uspijevaju vidjeti dosta svijeta, a omiljene su im inozemne destinacije Španjolska, Italija, Francuska, Češka i Velika Britanija.

Malo novca i vremena
U Hrvatskoj su najpoželjnija odredišta Dubrovnik, Zadar, Zagreb, Istra i Split. Kada, pak, odluče putovati u inozemstvo po popularnosti među mladim Hrvatima nakon europskih destinacija dolaze zemlje Srednje i Južne Amerike te Australoazije i Pacifika.

Zanimljivo je da je Sjeverna Amerika tek šesta po atraktivnosti. Unatoč tome, što ispada još zanimljivije, SAD je na prvom mjestu među državama koju bi mlađi hrvatski turisti u budućnosti najradije posjetili. To su samo neki od nalaza istraživanja Hrvatskog hostelskog i ferijalnog saveza, provedneg tijekom 2007. među 1100 ispitanika iz cijele Hrvatske, koje bilježi svojevrsni "bum" putovanja među hrvatskim turistima mlađe dobi. Inače, anketirani su uglavnom studenti iz cijele Hrvatske, a ukupni će rezultati biti objavljeni za otprilike mjesec dana.

– Što se tiče motiva za putovanje mladi Hrvati se potpuno uklapaju u svjetske trendove; pokreće ih želja za istraživanjem novih kultura, osobnim razvojem te uzbuđenjima – kaže voditeljica istraživanja Zrnka Kušen. Pokazalo se, inače, da bi naši turisti mlađe dobi putovali i znatno više kad bi imali više novca, a dio ih kao ograničavajući faktor navodi i nedostatak slobodnog vremena.

Većina se mladih Hrvata, u općeprihvaćenoj klasifikaciji nomada s naprtnjačama (backpackera), putnika (travelera) i klasičnih turista, doživljava kao travelere; putnike koji dio putovanja unaprijed organiziraju, a dio prepušta neizvjesnostii, slučaju.

Na put se najčešće otiskuju dosta tradicionalnim načinom prijevoza, autobusom, no s dolaskom jeftinih zračnih prijevoznika u Hrvatsku raste broj poklonika zrakoplovnih putovanja. Internet je većini glavni izvor informacija, a ako su se na odredištu dobro i proveli hrvatski mladići i djevojke rado će i ponoviti posjet toj destinaciji. Zanimljivo je da djevojke, inače, češće odsjedaju u hostelima i hotelima, a muški su ispitanici u istraživanju otkrili da preferiraju rodbinu, prijatelje i smještaj u kampu.

Ne koriste popuste
– Dosta mladih Hrvata ne koristi nikakve iskaznice koje bi im omogućile razne popuste. To je šteta jer studentske ili hostelske iskaznice osiguravaju pogodnosti diljem svijeta. I to kako kod prijevoznika, tako i u hostelima, hotelima, u muzejima i slično – poručuje Z. Kušen.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?