Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TALENTI

Mladi Ganac Freddy Adu krenuo Peleovim stopama

15.04.2004.
u 00:00

Nastup mladog nogometaša izazvao pozornost sportske javnosti

Nogometna groznica trese SAD. Četrnaestogodišnji Freddy Adu odigrao je protekli vikend prvu utakmicu za Washington DC United i tako postao najmlađi američki profesionalni sportaš u posljednjih sto godina.

Od trenutka kada je bilo poznato da će rođeni Ganac igrati u susretu protiv San Josea, diljem sjevernoameričkog kontinenta izbila je prava euforija, kako u medijima tako i među navijačima. Dvadeset pet tisuća ulaznica planulo je za samo nekoliko sati.

Debi nadarenog mladića protekao je manje spektakularno. Adu je u igru ušao u 61. minuti i tijekom polusatnog nastupa imao je tek jednu polupriliku.

No, Freddy Adu postao je zvijezda mnogo prije negoli je nogom kročio na stadion DC Uniteda, točnije prije nešto manje od godinu dana kada je s Nikeom potpisao milijunski ugovor. S godišnjim primanjima od 500.000 dolara Adu je ujedno i najbolje plaćeni nogometaš MLS-a, čime je zajamčeno nezadovoljstvo nekih njegovih iskusnijih i višestruko slabije plaćenih kolega. Dobar dio profesionalnih nogometaša u SAD-u, naime, ne zarađuje više od 30.000 dolara godišnje.

Vodstvo lige to neće previše zabrinuti s obzirom na to da je MLS ulazeći u devetu sezonu dosegnuo samo dno. Niska TV gledanost i slaba posjećenost na stadionima stjerale su savez i klubove u vrlo nezavidnu situaciju. Hit poput Adua uletio je tako u pravom trenutku.

- Taj mali ima zlatne noge - izjavio je ushićeno dopredsjednik MLS-a Ivan Gazidis, ali je odmah potom dodao:

- Mi u njemu ne vidimo spasitelja našeg sporta, već samo nadarenog mladića koji voli igrati nogomet.

Mnogi Amerikanci čvrsto su uvjereni da bi Adu američku nogometnu ligu (Major League Soccer) mogao čak približiti velikoj četvorki američkog sporta (NHL, NBA, NFL i MLB ligi).

Do sada to je u Sjedinjenim Američkim Državama pošlo za rukom samo velikom Peleu sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

No, i u slučaju Freddyja Adua sve je moguće, jer tek mu je četrnaest.

Josip KNEŽEVIĆ

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije