Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAMEN I LOM Ministarstvo: IGM krši Zakon o zaštiti prirode

Mjerodavni priznaju da je špilja u Tounju ugrožena

28.04.2009.
u 17:49

TOUNJ – Tvrtka IGM Tounj ugrožava špilju u Tounju te krši Zakon o zaštiti prirode! Taj smo odgovor dobili od Ministarstva kulture. Tounjska špilja, koja je istražena na 8478 metara, treća je po dužini speleoloških objekata i sustava u Hrvatskoj.

Svjetski rariteti
U njoj su nađeni vrijedni i rijetki makro i mikro sedimentacijski, korozijski i erozijski oblici koji spadaju u svjetske raritete. Stanište je 26 vrsta podzemnih, 18 vodenih i osam vrsta kopnenih životinja, od kojih je nekoliko vrsta na crvenom popisu ugroženih vrsta. Kao spomenik prirode preventivno je zaštićena 25. srpnja 2008. godine. No, čudan je podatak ministarstva da inspekcijski nadzor u špilji nije obavljen od 2005. godine te se ne zna službeno koliko je oštećena i u kakvu je stanju.

IGM-ov kamenolom točno je iznad špilje, a zbog vađenja kamena razina kamenoloma se sve više spušta prema špilji. Zato postoji velika opasnost da u nju propadne, to jest da se špilja na tome mjestu uruši. U procesu zaštite toga speleološkoga objekta nekoliko je nelogičnosti, zbog kojih se krivnja za nemar i kršenje zakona ne može pripisati samo jednoj strani.

Iako je špilja iznimno vrijedna, Ministarstvo kulture geomorfološkim spomenikom prirode preventivno ju je proglasilo tek prije desetak mjeseci. Nema službenih podataka koliko je do tada oštećena zbog kamenoloma i u kakvu je uopće stanju.

Unatoč nastojanjima da se o tome problemu dobije odgovor, tvrtka IGM Tounj nije to učinila. Tounjsku špilju na upravljanje, koju mora i fizički zaštititi, sukladno Zakonu o zaštiti prirode, dobila je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Karlovačke županije.

– U suradnji sa speleolozima i stručnjacima i znanstvenicima s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta i PMF-a u Zagrebu te Hrvatskog geološkog društva i Hrvatskog društva za zaštitu voda poduzeli smo mjere za geološka, geomorfološka i hidrogeološka istraživanja, koja počinju ove godine. Ona će dati smjer za upravljanje špiljom i zaštitu.

U roku od tri godine po zakonu rješenje o konačnoj zaštiti mora donijeti Županijska skupština. U prijašnjim kontaktima s predstavnicima IGM-a Tounj dalo se naslutiti da su otvoreni za suradnju u smislu održive eksploatacije u skladu s uvjetima zaštite prirode.

Omogućiti istraživanja
– Treba im biti u interesu da omoguće ova istraživanja i zaštitu prirode – rekla je Darka Spudić, ravnateljica Javne ustanove. Stručna je koordinatorica istraživanja vanjska suradnica javne ustanove Marina Trpčić, dipl. ing. rudarstva.

Želite prijaviti greške?