Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRŽIŠTE NOVCA

Mjenjačnice pod opsadom - povećana zamjena kuna za euro

19.02.2009.
u 21:03

Ne mogu prognozirati kako će se spor završiti, ali sam potpuno siguran da će više štetiti Sloveniji nego Hrvatskoj – kazao je za Večernji list Karl-Peter Schwarz, politički analitičar njemačkog dnevnika Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Gospodarski rat
Pozadinu sukoba Schwarz je objasnio izjavama slovenskog ministra prometa Patrika Vlačiča, prema kojemu je “gospodarski rat na gornjem Jadranu u punom zamahu”. Vlačič je nedavno izjavio da sadašnje stanje, istina, omogućuje nesmetan promet brodova iz međunarodnih voda u koparsku luku, no da to ubuduće ne mora biti tako.

Vlačič je rekao da Hrvatska u svakom trenutku može zaustaviti i pretraživati, recimo, jedan ili dva broda s kontejnerima, što se nikada nije dogodilo, ali nije ni isključeno. Schwarz stoga zaključuje da je uzrok slovenske tvrdokornosti strah za konkurentnost koparske luke u odnosu na tršćansku i riječku.

– Slovenija traži pristup otvorenom moru, jer ga je imala u Jugoslaviji. Ali, Austrija je imala pristup istom moru tijekom 600 godina. Znači li to da bi i Austrija trebala tražiti isto? – ilustrirao je problem Schwarz.

Ono što je nazvao političkim pritiskom radikala s krajnje slovenske desnice, smatra FAZ-ov analitičar, vjerojatno će se zbog tvrdih stajališta obiju zemalja rješavati posredovanjem Europske komisije (EK). Schwarza ne bi čudilo kad bi se ta zadaća povjerila iskusnom finskom diplomatu i veteranu mirovnih pregovora Marttiju Ahtisaariju.

Teška artiljerija
– Vjerojatno će se izvlačiti teška artiljerija, no ukoliko bi Ahtisaari nešto predložio, mislim da bi obje strane to prihvatile – kazao je Schwarz. Dodao je i to da je EK izrazito zainteresirana za rješavanje problema, prvenstveno zbog stabiliziranja zapadnog Balkana. – Ako se javljaju sukobi oko tako malog problema, kakva je onda uopće perspektiva EU u daljnjem širenju na tom prostoru? – zaključio je Schwarz.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?