Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
APSURD Industrogradnja bi isplatila dioničare, ne i radnike

Misle o dividendi, a zaposleni bez plaće?

07.04.2009.
u 18:09

Gotovo ne prođe mjesec, a da radnici Industrogradnje u Donjoj Lomnici pokraj Velike Gorice ne štrajkaju jer ne dobivaju plaću.

Uspjeh radnog kolektiva
S druge strane, Industrogradnja je objavila poslovne rezultate za 2008. godinu koji pokazaju da je ta tvrtka ostvarila neto dobit od čak 195 milijuna kuna. U usporedbi sa 2007. godinom, to je zaista uspjeh “radnog kolektiva” jer je tada Industrogradnja imala gubitak od 27,9 milijuna kuna. Štoviše, nadzorni odbor zadužio je upravu te tvrtke da ispita mogućnost isplate dividende za prošlu godinu, “ali da se ne ugrozi redovito poslovanje u uvjetima otežane likvidnosti i problema s naplatom potraživanja”.

Samo deset posto radnika zaposlenih u toj graditeljskoj tvrtki dobilo je polovicu plaće za siječanj, a danas bi predstavnici radnika s predsjednikom uprave Josipom Galincem trebali održati sastanak kako bi se dogovorili o daljnjoj isplati. Kako je moguće da tvrtka koja posluje s milijunskom dobiti ne isplaćuje plaće zaposlenicima?!

– Ne bih to komentirao. Podaci su vam netočni – jedino je što nam je Galinec odgovorio. Na prvu se čini da Galinec poriče vlastite financijske rezultate, međutim to i nije daleko do istine. Naime, kako nam prenose sindikalci iz Industrogradnje, i oni su Galinca upitali isto što i mi, a on im je objasnio kakva je igra u pitanju. Dakle, Industrogradnja je svojoj tvrtki kćeri prodala opremu, strojeve te druge pokretnine i nekretnine i tako prikazala dobit, a zapravo je iz te tvrtke kćeri, jednostavno rečeno, izvukla novac.

Spas su novi poslovi
To na neki način i piše u objašnjenju poslovnih rezultata gdje stoji da je, među ostalim, dobit rezultat i prihoda od unosa nekretnina u društvo kćer koje je u 100-postotnom vlasništvu Industrogradnje.

Ta poslovna akrobacija je učinjena kako bi se “pripremilo projektno financiranje, odnosno gradnja nekretnina”. Radnici i sindikalci u Industrogradnji puno pak očekuju od potpisivanja novih ugovora o gradnji dvaju nebodera u Puli (Industrogradnja bi bila izvođač radova).

Nadaju se da bi se tim poslom mogao namaknuti novac za isplatu plaća. Galinec je nedavno izjavio kako se Industrogradnja u ovoj godini ne boji nedostatka posla, nego neurednog plaćanja, odnosno da im investitori na vrijeme ne plate radove.

Želite prijaviti greške?