Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RECESIJA Prepuna skladišta i nedostatak narudžbi zatvaraju tvornice

‘Mirna’ i tri cementare na - prisilnom odmoru

16.02.2009.
u 21:04

Sve tri cementare koje rade u sastavu Dalmacijacementa-Cemexa obustavile su proizvodnju. Tvornica “10. kolovoz” ne radi još od listopada, “Sveti Kajo” od prošle srijede, a “Sveti Juraj” od petka. Dio zaposlenika koristi slobodne dane, neki su na godišnjem odmoru, a određenih ih broj radi na poslovima remonta i čišćenja.

U kolu neplaćanja
– Nitko od radnika neće dobiti otkaz niti ćemo smanjivati plaće. Uveli smo dopunske metode rezanja troškova, ljudi će biti zaštićeni. Mi smo blago optimistični, vjerujemo da će tržište krenuti kad vremenski uvjeti budu bolji za građevinsku operativu – ističe Trpimir Renić, predsjednik uprave Dalmacijacementa.

Proizvodnja je obustavljena zato što imaju dovoljno zaliha, proizveli su veće količine cementa od onih koje tržište traži. Iz uprave tvrtke kao glavne razloge za privremenu obustavu navode uobičajeni pad građevinskih aktivnosti u zimskom periodu, ali i ekonomske poteškoće na domaćem te na izvoznim tržištima. Situaciju dodatno otežava nelikvidnost. Domaći kupci ne mogu naručivati cement jer ga nemaju čime platiti budući da ne mogu naplatiti svoje usluge.

– Njihovi naručitelji, posebno država i državne tvrtke, znatno su usporili ili zamrznuli plaćanja – iskoristio je prigodu upozoriti Renić.

Već treći tjedan i 200 radnika rovinjske tvornice za preradu ribe Mirna na prisilnom je jednomjesečnom godišnjem odmoru zbog nelikvidnosti i nemogućnosti nabave repromaterijala, posebno ulja, lima i svježe ribe. Dok su radnici kod kuće, uprava na čelu s direktoricom Gordanom Vesović rasprodaje zalihe kako bi došla do obrtnih sredstava. O sudbini dvjestotinjak radnika i strepnjama nad radnim mjestima razgovarali smo s Evelinom Marićem, koji živi u Kanfanaru i čeka poziv uprave da se vrati na posao.

Radnici strpljivi
– Radnici strpljivo čekaju jer im je obećano da će im odmor biti plaćen. Međutim, što dalje jer bez proizvodnje i prodaje nema opstanka Mirne, a o tome ne ovisi samo 200 obitelji “sardelina” nego i brojni ribari, kooperanti i dobavljači. Od uprave tražimo da što prije osigura novac za pokretanje proizvodnje. Nadamo se da će nam pomoći i vlasnik FIMA holding – kazao je sindikalac iz Mirne Evelino Marić.


Cemex: Treba nam konkurentniji okvir

– U ovako teškom vremenu država bi trebala voditi računa o tome da osigura mnogo konkurentniji okvir, bez novih naknada i nameta, bez nepotrebnih novih komplikacija u zakonodavstvu, kako bi proizvodi naših kompanija bili atraktivniji na drugim tržištima – poziva Vladu Trpimir Renić, predsjednik uprave Dalmacijacementa. U Cemexu ne žele procjenjivati koliko će kriza trajati, ali napominju kako je građevinska industrija među prvima osjeti, ali i među prvima iz krize izlazi.

Želite prijaviti greške?