Naslovnica

Ministrica Juretić: Socijalni radnici ispunjavaju formulare umjesto da se više bave korisnicima

"Znamo da su socijalni radnici jako opterećeni, da se nažalost puno usluga pretvorilo u papirologiju i umjesto da se bave korisnicima moraju ispunjavati razne formulare
05. ožujka 2016. u 13:30 4 komentara 1534 prikaza
Bernardica Juretić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić izjavila je u subotu kako se proračun za njezin resor u ovoj godini neće smanjivati te će i sva prava u socijalnoj skrbi ostati na razini prošlogodišnjih.

 Svjesna je da socijalne naknade nisu velike, ali kaže kako treba biti svjestan realnosti u kojoj živimo te da će potrebe za socijalnim mjerama biti manje kako se bude razvijalo gospodarstvo.

 "Socijalna politika se percipira kao pomoć najsiromašnijima, ali ja bih rekla da se ona treba bazirati više na prevenciji ovoga što sada saniramo, odnosno da treba osmišljavati sustav tako da se on što manje percipirana kao sustav davanja socijalnih pomoći, a više po različitim programima za pojedine skupine korisnika, poput programa pomoći za mlade kako bi ostali u zemlji i osnivali obitelji", kazala je ministrica Juretić u intervju za Hrvatski radio.

 Do kraja idućeg tjedna treba se, kaže, sastati Radne skupina čiji je zadatak analiza primjenjivosti Obiteljskog zakona, budući da postoji nekoliko ustavnih tužbi vezanih uz taj zakon na koje se Vlada mora očitovati. "Moramo vidjeti hoćemo li ići s izmjenama ili donošenjem novog Obiteljskog zakona te kako postupati do tada, jer se ne smijemo dovesti u pravnu nesigurnost", kazala je Juretić.

 Kao jednu od prvih mjera najavila je izmjene Zakona o socijalnoj skrbi kako bi se pojednostavile administrativne procedure i ljudima na terenu omogućilo da se više bave korisnicima. "Znamo da su socijalni radnici jako opterećeni, da se nažalost puno usluga pretvorilo u papirologiju i umjesto da se bave korisnicima moraju ispunjavati razne formulare. Vidite hrpe mapa pored njih, a čovjeka nigdje".

 Ministrica socijalne politike i mladih namjerava nastaviti s procesom deinstitucionalizacije korisnika iz domova u stambene zajednice, ali pritom želi dati naglasak na deinstitucionalizaciju mladih. 

 "Mislim da je to jedna dobra mjera koju je započela prošla vlada i da je treba unaprijeđivati. Možda su napravljeni malo krivi koraci jer se išlo s deinstitucionalizacijom najtežih ustanova, a mi mislimo više staviti naglasak na deinstitucionalizaciju dječjih domova ili domova za mlade", kazala je. 

 Ističe kako su lani slabo ili nikako korištena sredstva iz EU fondova, pa joj je namjera snažnijie povlačenje sredstava iz tih izvora za razvoj socijalnog poduzetništva.

 Komentirala je i rješenje zadarskog Centra za socijalnu skrb, čije je preispitivanje zatražila, a koje je bilo temelj sudske odluke zadarskog Općinskog suda o oduzimanju djece masleničkoj obitejli Božić.  

 "Tu se radi o poštivanju više zakona. Treba imati ljudsku dimenziju, možda nemate dovoljno kvadrata da može živjeti deset ljudi, ali ako imate ljubav koju možete pružiti djeci onda treba biti i čovjek, a ne samo gledati mrtvo slovo na papiru. Nastala je zbrka i zbog supsenzije starog Obiteljskog zakona i donošenja novog i vjerujem da se kolegama nije lako snaći sa šumovima u komunikaciji i nesigurnoti same pravne regulative," rekla je ministrica Juretić.

Elipso

 • Avatar petarrajkovačić_baja
  petarrajkovačić_baja:

  svaka joj cast, bitan je covjek

 • Beznade:

  Naravno da socijalni radnici ispunjavaju papire (kao i liječnici). Da bi na istom korisniku mogli raditi u drugi socijalni radnici. Predlažem ministrici da pogleda kako to rade u SAD - serija Amy Brenneman.

 • zato:

  Koliko se primaoci socijalnih usluga brinu da pronađu bilo kakav posao umjesto da sjede u parkovima sa flašama piva. Nisu motivirani od socijalnih radnika, jer im je komotnije uz socijalnu pomoć, krov nad glavom socijalne kuhinje i đeparcem. Ai socijalna ... prikaži još! pomoć nije vremenski ogranićena. Koliko ljudi sa visokom strućnom spremom ima na Zavodu za zapošljavanje a nitko ih ne pokuša za bilo kakve poslove motivirati ili preškolovati. Lakše ih je statistički uknjižiti bez ličnog razgovora. Za te poslove nije potrebna Socijalna služba