Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U POVODU

Milinović ipak nije Obama

20.08.2008.
u 16:05

Ne treba imati iluziju o američkim političarima. I oni jako vole slavu, novac i, daleko najviše, moć. Ali taj poriv za gospodarenjem ljudskim sudbinama ne smiju pokazati pred američkim biračima jer bi ih to moglo stajati izbora. Amerikanci ne vole "elitiste" koji se prave važni, koji misle da su bolji od "običnih" građana.

Trebalo je ovih dana vidjeti dva glavna kandidata za američkog predsjednika, Obamu i McCaina, kako ponizno razgovaraju o vjeri i svojim promašajima. Nigdje ni traga aroganciji. Čovjek bi mogao pomisliti da je riječ o kandidatima za vođu neke asketske kršćanske sekte, a ne o borbi za predsjednika velesile. Ima tu i glume, hinjene skromnosti, ali samo s jednim ciljem: žele se što više približiti "prosječnom" Amerikancu.

Nije li, uostalom, predsjednički kandidat John Kerry prije četiri godine dijelom izgubio od sadašnjega predsjednika Georgea Busha samo zato što je javnost smatrala da je snob. Umjesto da jede hamburgere sa svojim biračima, Kerry je negdje na istočnoj američkoj obali jedrio na luksuznoj jahti. John Kerry nije neki "nouveau riche" Amerikanac koji se obogatio na sumnjivim poslovima, nego pripadnik prave američke aristokracije. Nije, dakle, bilo postavljeno pitanje odakle mu novac, nego su birači jednostavno smatrali da nije u redu da se budući predsjednik toliko odvaja od običnog naroda. Zanimljivo je da se Barack Obama, koji je ovih dana bio na odmoru, nije usudio unajmiti jahtu.

Gledajući, međutim, ovoga ljeta (ili ovih godina) hrvatske političare kako "glisiraju" po Jadranu, možemo samo zaključiti da se John Kerry rodio u krivoj zemlji. Elitistički odmor političara posebno se cijeni u Hrvatskoj te, što je još važnije, birači to ne doživljavaju kao snobovsko "odnarođenje".

Premijer Sanader odmarao se na luksuznoj jahti, a predsjednik Mesić propustio je isto vjerojatno samo zato što je bio u Mongoliji (s kojom imamo godišnju razmjenu od desetak tisuća dolara). Čarima mora nije odolio ni ministar poljoprivrede Pankretić, koji valjda zato i nije imao vremena izračunati kome se i kako dijele milijuni državnih poticaja.

Možda je najdojmljivija morska avantura ministra zdravstva Milinovića. Mediji su zabilježili njegovo uplovljavanje u Hvar, gdje je, poput novopečenog celebrityja, ocijenio kako tamo nije dobar noćni život. Prije toga je spremno pozirao fotoreporterima kako bi javnosti pokazao svoj rambovski torzo.

Ove crtice samo pokazuju da se naši političari, kada se dokopaju vlasti, svakako žele razlikovati od prosječnih birača. Kao da se srame onih koji su ih izabrali.

Želite prijaviti greške?