Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEOBIČNI PRIHODI CRNE GORE

Milijunska zarada za crnogorsku domenu 'me'

11.11.2008.
u 16:14

Otkad je prije dvije godine jedna od najmlađih država svijeta Crna Gora dobila kraticu "me" kao nastavak na svojim internetskim adresama, prema navodima Ustanove za registraciju adresa s tom skraćenicom, vrlo je dobro unovčila svoju domenu.

Razlog za takvu financijsku isplativost domene "me" krije se i u tome što ta kratica prolazi vrlo dobro i na engleskom jeziku i na jeziku zemalja nastalih raspadom Jugoslavije, s obzirom na to da su upravo mnoge adrese s kraticom "me" među najtraženijima.

Tako su, prenosi novinska agencija Tanjug, primjerice, moguće mnogobrojne kombinacije poput "kupi.me" ili "buy.me" na engleskom, što navedenu skraćenicu čini još traženijom.

Objavljen je i podatak kako je 2600 najzanimljivijih adresa prodano na dražbi, dok je ostalih 400 ostavljeno za uporabu razičitim crnogorskim institucijama.

A u toj je državi u samo dva dana otkad je "me" zamijenila "yu", internetski ostatak bivše države, registrirano 50.000 domena. Nakon dva tjedna ta se brojka popela na 100.000, a najveći broj registriranih domena s tom kraticom je u SAD-u i Velikoj Britaniji.

Objavljene su i cijene koje su postignute za kupovinu adresa sa skraćenicom "me", primjerice "toyota.me" i "only.me" platile su 90.025, odnosno 33.405 dolara.

Za adresu "buy.me" plaćeno je 17.500 dolara, za "date.me" 70.000 dolara, a u tijeku je dražba za adrese s crnogorskom kraticom poput "bestmoney4.me" ili "mama.me".

Prema ocjenama stručnjaka Crna Gora državnu internetsku skraćenicu "me" može vrlo lako prodati na međunarodnom tržištu.

Nakon prvih dražbi dosad je kraticom "me" Crna Gora ostvarila prihod od dva milijuna američkih dolara, čime je oborila sve rekorde u ovoj vrsti trgovanja.

(S.M.)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?