Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20.05.2013. u 12:00

SDP je bolje prošao tamo gdje se šef nije petljao

Zoran Milanović morao bi se dobro zamisliti. Oba njegova projekta - operacija Ostojić u Zagrebu, koja je uključivala smjenu Davora Bernardića, i operacija Damir Kajin, koja je uključivala raskol s IDS-om u Istri - doživjela su potpuni poraz.

SDP je prvi put nakon 13 godina izgubio Zagreb, i gradonačelnika i Skupštinu, a u Istri je s Kajinom doživio poraz u županiji, kao i s Peđom Grbinom u Puli. Milan Bandić zahvalio je bivšim drugovima iz SDP-a na svojoj pobjedi, a posebice na uspjehu svoje liste. Ivan Jakovčić, šef IDS-a, može likovati. IDS i nakon 20 i nešto godina nastavlja vladati Istrom.

Jakovčićeva pobjeda to je veća jer je SDP upravo zato što ga Milanović nije htio na Kukuriku listi za EU parlament izgubio europske izbore. S druge strane, SDP bi mogao osvojiti Split, i gradonačelnika i Skupštinu (iako i HDZ-ov kandidat Ivanišević ima šanse zbog glasova koje bi mogao dobiti u drugom krugu) pa ispada da je partija bolje prošla tamo gdje se šef uopće nije petljao.

Nije tajna da Rajko Ostojić u svojoj kampanji nije ni želio Milanovića, a i sami članovi SDP-a šefu spočitavaju da kad on otvori usta, Ostojić izgubi 500 glasova. Milanovićev autoritet u stranci već je uzdrmao gubitak EU izbora, a propale operacije Zagreb i Istra dodatni su mu udarac.

Može se pretpostaviti da će ovi rezultati izazvati nezadovoljstvo u SDP-u i da će Milanović unutar stranke početi dobivati sve veću oporbu. Izgledno je da mu se dok je premijer ipak ništa neće dogoditi, ali njegov autoritet puno je bljeđi nego što je bio kada je osvojio parlamentarne izbore. Sada će se uz Vladu, pred kojom je tisuću problema zbog loše gospodarske situacije, morati nositi i s destabiliziranom strankom. Ironično, Milanović si je sam kriv...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?