Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica

Metropolitan Opera u financijskom škripcu

03. ožujka 2009. u 14:54 4 prikaza

Recesija je duboko zagrizla i u proračun nekih od najpoznatijih kulturnih institucija svijeta, među njima i slavne Metropolitan Opere u New Yorku. Donacije koje su prije iznosile i 300 milijuna dolara po sezoni pale su za trećinu, i očekuje se da bi sljedeća operna sezona mogla prouzročiti deficit od 40 milijuna dolara. Planovi za sezonu 2009./2010. već su skresani, a ravnatelj opere Peter Gelb našao se u dodatnim nevoljama zato što neki očekivani prihodi ne stižu odgovarajućom dinamikom.

Da bi popunili rupu dok se ne realiziraju očekivani prihodi, u legendarnom "Metu" bili su prisiljeni na krajnje mjere, i posegnuli su za bankovnim kreditima. Kao polog za kredit poslužile su im dvije slavne slike iz predvorja opere, "Trijumf glazbe" i "Izvori glazbe" Marca Chagalla, formata 9x11 metara, procijenjene na 20 milijuna dolara.

Glasnogovornik Meta Peter Clark potvrdio je da su Chagallove slike založene i objasnio:
- Met je dugi niz godina imao dugoročni kredit koji se oslanjao na gotovinski polog. Chagallove slike sad su poslužile kao djelomična zamjena za taj polog, da bi se dotična gotovina oslobodila za tekuće potrebe. Bivši glavni rizničar Meta Marvin Suchoff izjavio je da je to potpuno logičan potez:
- Ako vam sjajne umjetničke slike vise na zidu, zašto ih ne koristiti kao polog? To je mnogo bolje nego ih prodati za gotovinu.

Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima