Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opsano je voljeti castra

Meksikanci špijunirali nobelovca Márqueza

marquez
Arhiva
22.10.2009.
u 15:02

Kolumbijski nobelovac Gabriel Garcia Márquez u drugoj polovici prošlog stoljeća iz domovine se preselio u Meksiko kako bi živio u miru i slobodi, no prema netom otkrivenim datotekama, i u Meksiku je bio pod paskom tajnih službi.

Kolumbijski nobelovac Gabriel Garcia Márquez u drugoj polovici prošlog stoljeća iz domovine se preselio u Meksiko kako bi živio u miru i slobodi, no prema netom otkrivenim datotekama, i u Meksiku je bio pod paskom tajnih službi.

Meksikanci su mu prisluškivali telefone i pratili ga premda tvrde da se nisu bavili njegovim privatnim životom. Praćenje je trajalo od 1967. do 1985. godine, a tajne službe čak su se bavile Márquezovim kontaktima s francuskim predsjednikom Mitterrandom.

Razlog za špijuniranje jednog od najutjecajnijih svjetskih intelektualaca i autora knjiga  “Sto godina samoće” i “Jesen patrijarha” Meksikanci su našli u njegovu ljevičarenju, kontaktima s južnoameričkim ljevičarskim organizacijama i posebno u prijateljstvu s kubanskim predsjednikom Fidelom Castrom.

Márquez je ne jednom optuživan za prokubanske i prosovjetske stavove, a u Meksiku je čak morao zatražiti i azil zbog optužbi vlasti u rodnoj Kolumbiji. Njegovo duboko prijateljstvo s Castrom nije prestalo do danas pa je Márquez jedan od rijetkih uglednika koji mogu do oboljeloga kubanskog lidera.

Osim špijunske afere, 82-godišnji nobelovac koji živi u Meksiku ovih je dana meta napada meksičkih antipedofilskih udruga koje ga kritiziraju zbog stavova u knjizi “Sjećanje na moje tužne kurve” po kojoj se u Meksiku upravo snima film.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije