Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRENDOVI Svaki zaposlenik mejlom dnevno proizvede 20MB

Mejlovi i društvene mreže štete biznisu

20.01.2009.
u 18:25

Elektronička pošta zaposlenima je postala teret i izgubila svoju poruku. Već je došlo do zasićenja, a u ovoj godini očekuje se da će prosječni uredski djelatnik slati 160 mejlova na dan i svoj inbox provjeriti 50 puta trošeći time puna dva sata svog radnog vremena, istaknuo je Dejan Ljuština, savjetnik za telekomunikacijsko tržište konzultantske kuće Deloitte Hrvatska.

Pad vrijednosti
On je predstavio globalno istraživanje “Trendovi u telekomunikacijama u 2009” , na temelju intervjua oko šest tisuća stručnjaka i njihovih klijenata u cijelom svijetu. Zbog pretjerane količine informacija vrijednost digitalnih komunikacija sve više pada. Gubici poslodavaca zbog sudjelovanja zaposlenika u društvenim mrežama, poput facebooka, zbrajaju se u milijardama dolara.

“Poslodavci će morati uspostaviti disciplinu i potaknuti zaposlenike da dio radnog vremena provedu izvan mreže (offline) kako ne bi osjećali potrebu da neprekidno čitaju mejlove i odgovaraju na njih. Možda se može proglasiti dan bez e-maila i slično”, kazao je D. Ljuština te dodao kako su neki poslodavci čak zabranili uporabu društvenih mreža za radnog vremena.

Uveden je termin i e-bankrot, što znači da se zbog prenatrpanosti brišu cjelokupni inboxi. Svaki zaposlenik kreira na dan 20 megabajta poruka preko mejlova. IT odjeli prisilno prazne e-mail inboxe kako bi kontrolirali troškove.

Sporiji rast
Telekomunikacijski sektor u Hrvatskoj u ovoj će godini biti stabilan uz mogućnost dodatnog rasta nekih novih servisa, usluga i tehnologija, za što ima prostora. Kriza pak, kazao je savjetnik Deloittea u Odjelu za financijsko savjetovanje Ivica Krešić, neće tako jako pogoditi telekom sektor u ovoj godini. Iako su dionice tvrtki pale, bit će to prilika i za konsolidaciju tržišta od strane financijski jakih tvrtki.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?