U dane karnevalskog ludovanja nijedan trenutak ne valja potrošiti
uludo. Posebno se to odnosi na domaćice, koje se od štednjaka i pećnica
ne miču još od početka prosinca, odnosno Došašća, kada nastupaju obredi
pečenja božićnih i novogodišnjih kolača, bakalara, purica, odojaka i
kojekakvih delicija.
I dok se dio prejedenog svijeta zaklinje sam sebi kako će na
dijetu od 1. siječnja, pitanje je samo koje godine, već nakon pet dana
i posljednjeg siječanjskog blagdana Bogojavljanja (6. 1.) počinju se
pripremati kolači uobičajeni za mesopust, poklade, fašnik, karneval ili
maškare. Ovisno o vrsti kuhinje primorskoj ili
kontinentalnoj slastice se nazivlju fritule, kroštule, skalice,
poderane gaće, pokladnice i krafne. Sve se peku u dubokoj masti ili
ulju. To valjda zato da se podeblja osjećaj masna i jaka zalogaja prije
korizme, koja traje čak 40 dana i kada se ne bi smjelo pretjerivati ni
u čemu, pa ni u mrsnoj hrani kako bi se nakon trpljenja mirne duše
moglo navaliti na uskrsnu šunkicu i jaja.
Skalice
Pokladni se kolačići lagano i jednostavno nose u džepovima, i to
posebno slatko u onima zakrabuljene djece, koja neumorno zvone na
vratima tih dana.
Za skalice ili poderane gaće potrebno je: kilogram glatkog brašna, 5
jaja, 5 žlica šećera, prstohvat soli, 3 vanilijina šećera, 2 dl rakije,
8 žlica rastopljene masti, izribana korica od dva limuna, cimet i šećer
u prahu za posipanje.
Jaja, šećer, sol i jedan vanilijin šećer miješati mikserom dok ne
posvijetle. Postupno potom dodavati rakiju, rastopljenu mast, naribanu
koricu limuna i veći dio brašna. Mikserom izrađeno tijesto istresti na
dasku i mijesiti s preostalim brašnom. Tijesto mora biti prilično tvrdo
i gipko. Na hladnom ostaviti pola sata da odmori. Podijeliti u male
hljepčiće. Razvaljati što tanje, izrezati po želji najčešće 2-3
cm x 10 cm. Još je bolje hljepčiće protisniti kroz stroj za rezance na
oznaku 1 više puta, a na oznaku 5 jedanput. Pecite u dubokom zagrijanom
ulju, okrećite, pazite da se ne lijepi međusobno, kad porumeni,
izvadite na upijajući papir, a kad se ohladi, obilato pospite
mješavinom šećera u prahu, vanilijinog šećera i cimeta.
Pokladnice - krafne
Za jednostavne i brze krafne ili pokladnice potreban je kilogram
glatkog brašna, 2 kocke svježeg kvasca, 3 žutanjka, 1 jaje, 0,5 dl
ruma, prstohvat soli, mlijeka po potrebi, 1-2 jušne žlice šećera, šećer
u prahu, mermelada za punjenje.
Načinite kvas od mlakog mlijeka, soli, šećera, dvije-tri žlice
brašna i izmrvljenog kvasca. Ostavite na toplome 15-ak minuta. Kad
uzađe, izmiješajte još oko pola kilograma brašna, kvas, žutanjke,
mlijeko, jaje i rum. Mutite mikserom dok masa ne postane žitka i
glatka, nikako tvrda, te dok se ne počne odljepljivati od stijenki
posude. Radite li mikserom, bit će dovoljno oko pet minuta. Ostavite da
uzlazi 10-15 minuta. Saspite uzašlo tijesto na pobrašnjenu dasku,
rukama još malo premijesite dodavajući brašna koliko tijesto traži i
potom valjkom rastegnite na dva centimatra debljine. Izrežite ga čašom.
Ostavite da ponovno uzlazi 10-15 minuta. Pazite da u kuhinji stalno
bude ujednačeno toplo. Pecite u dubokom, zagrijanom ulju. Krafne će
imati lijep žuti prsten na koji su domaćice tako ponosne ako nepečenu
krafnu okrenete i gornjim dijelom položite u otprilike samo tri prsta
duboko zagrijano ulje i potom pokrijete. Kad ta strana porumeni,
okrenite ih i pecite do kraja otklopljene. Čitav taj postupak traje 3-4
minute. Izvadite ih na upijajući papir, pospite šećerom u prahu, a
možete ih špricom za kreme puniti marmeladom ili omekšalom čokoladom
kojoj ste dodali malo mlijeka i masnoće. Iz te mase dobije se 30-ak
krafni, a priprema i pečenje traju jedva više od sata.
Budući da se relativno malo vremena gubi na pripremu pokladnih zasitnih
kolača, tih se dana ne moraju kuhati ni neka komplicirana konkretna
jela. Posebno ne na dan pokladnog utorka, kada je uobičajeno pripremiti
neko jednostavno i izdašno, dakako mrsno jelo koje će ukućani sami moći
uzimati kada se i kako kome prohtije.
Za tu će prigodu ludovanja željne domaćice pripremiti kojekakva rižota
ili tijesta s mesnim (i masnim) umacima, nakon kojih čovjek može i
popiti.
Velike karnevalske lazanje
SASTOJCI
500 g tijesta za lazanje
250 g junetine u komadu
125 g pršuta u komadu
125 g nemasne kobasice
50 g masnoće s pršuta
1 nasjeckana glavica luka
1 šalica goveđeg temeljca
750 g konzervirane rajčice
1 žličica peršina
1 jaje, brašno i ulje
1 šalica parmezana
175 g mozzarele
Prokuhajte gotovo tijesto za lazanje, isperite ga, položite ga na krpu
te ga prekrijte drugom. Meso pirjajte na luku te na masti od pršuta.
Često ga okrećite, a kada potamni sa svih strana, dodajte sol, papar,
pa rajčicu. Pustite da se kuha pola sata i polako dodajte temeljac.
Kada je meso gotovo, izvadite ga iz lonca, sameljite ga te mu dodajte
jaje, peršin i polovicu naribane količine sira. Napravite malene
kuglice promjera oko tri centimetra i uvaljte u brašno. Ako su mesne
okruglice premekane, možete im dodati krušnih mrvica kako bi postale
čvršće. Zagrije ulje i pržite ih 10-ak minuta dok ne dobiju zlaćanu
boju. Izvadite ih žličicom i položite na papirnati ubrus te pazite da
se ne ohlade.
U međuvremenu zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Na kockice narežite
pršut salamu i mozzarellu. Duboku tepsiju premažite maslacem te složite
na dno sloj tijesta, na njega složite nekoliko mesnih okruglica, nešto
umaka u kojem se meso kuhalo, nešto nasjeckana pršuta i mozzarelle te
popisajte parmezanom. Ponavljajte postupak dok se ne potroše sastojci.
Lazanje pecite 15 minuta, a prije posluživanja ih ostavite pet minuta
da se slegnu.