Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TA DIVNA STVORENJA

Majmunska posla

17.11.2005.
u 12:55

Iako sapunica Alejandrova ljubav u izvedbi Big Brother stanara nije bila onako nadahnuta i originalna kao sjajna Snjeguljica prošlogodišnjih kandidata, ponovno je uspjela uzdrmati temelje kvaziprofesionalaca. Po ničemu gluma i autorska domišljatost tih amatera nije zaostajala za "kvalitetom" pojedinaca koje možemo vidjeti po domaćim serijama, filmovima, sapunicama (tu posebno), kazalištima itd.

Ispada da je sve samo stvar garda; kažete samome sebi da ste glumac, scenarist, pisac i odjednom ste vi to više nego onaj drugi koji ima možda više talenta, ali i samokritičnosti. Kao što su nekada na izborima za miss, najljepše žene u publici, tako su očito često i daleko veći umjetnici među onima koji gledaju nego onima čiji se rad promatra. I da nekim slučajem dođe do inverzije takvih, tko zna bi li nam bilo svima puno lošije ili bolje. Sličnom se inverzijom pozabavio Tim Burton u "Planeti majmuna", prikazanom prošle subote na HTV-u, gdje je pokazao kako bi bilo da su majmuni dominantna vrsta, a ljudi robovi. Osim po specifičnoj burtonovskoj makabričnosti, film nije ništa posebno i ne treba nama on da nam pokaže kako je to kada majmuni gospodare ljudima (ta živimo gdje živimo), ali podsjetio je da se zamjenama naoko nezamjenjivih uloga može doći do puno jasnijih i zanimljivijih spoznaja o nama samima.

Tada najbolje vidimo kako neki nezasluženo žive snove, ali to nije ono lucidno sanjanje (kada smo svjesni da spavamo i sanjamo) o kojem je bilo riječi u posljednjoj Mišakovoj emisiji "Na rubu znanosti". Primjeri koji slijede prije spadaju u kategoriju Na granici zdrava razuma jer to kako u aktualnim sapunicama i serijama glume Zlatko Ožbolt, Ranko Zidarić, Nada Gačešić-Livaković, Nada Rocco, ona dječurlija iz "Zabranjene ljubavi", kako su pisani neki od tih dijaloga, može se samo posramiti pred onim što su pokazali Kristian, Hamdija, Matea, Sanja, Matko i drugi BB stanari.

Njihove ljubavne scene bar su bile daleko uvjerljivije, oku i uhu ugodnije od flerta Ožbolta i Gačešićke iz "Ljubavi u zaleđu" gdje dvoje glumaca među kojima se ne zna tko je lošiji  s cijelih, itekako vidljivih petnaest godina razlike među njima  glume istu generaciju. Tu se stvarno više ne zna tko koga pravi majmunom.

Želite prijaviti greške?