Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJBOLJE OD KLASIKE Sutra darujemo osmi CD

Mahlerov Adagietto iz Smrti u Veneciji

COVER-CD-8_311.jpg
import
27.09.2008.
u 11:06

Nakon odsanjanog Sna ljetne noći, u Večernji ugođaj osmoga CD-a iz serije Večernjeg lista i Menarta uvodi Allegretto, stavak iz Beethovenove Treće simfonije, znamenite Eroice, koju je onodobno skladatelj posvećivao Napoleonu, a potom posvetu i povukao jer se, između topova carskog širenja teritorija i glazbe, napokon u perspektivi zna tko je gazda i čuvar vrednota jedne civilizacije.

Tu je i srednji, polagani stavak Moderato iz Bachova Talijanskog koncerta za klavir i pokretni Allegro molto iz jednog Vivaldijeva Concerta grossa, baroknog glazbenog oblika koji je afirmirao dijalog solista ili manje skupine s okestrom.

U središtu Večernjeg ugođaja je – još jednom nakon što je bio primjeren Romansi pod zvijezdama – Adagietto iz Mahlerove Pete simfonije, ogledni stavak kojemu je pamćenje šire publike priskrbila Smrt u Veneciji, Viscontijev film prema noveli Thomasa Manna.

Osmi svezak serije Thebestofclassics u raznolikom će ugođaju za svako večernje raspoloženje na potpuno drukčiji način završiti Berliozovim Mađarskim maršem, Pričom carevića Kalendera iz tisuću i jedne noći priča Šeherezade Rimski-Korsakova te blistavim sjajem limenih puhača u Trumpet Voluntary J. Claka.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?