Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OKRUGLI STOL HPB-a Badel u 4. kvartalu ‘08. prodao više žestice nego cijele ‘07.

Luda prodaja konjaka i pelinkovca pokazatelj krize

15.01.2009.
u 19:34

Hrvatska bi aktualnu krizu trebala iskoristiti za gospodarski procvat, kao Irska nakon krize 1987., jedan je od zaključaka Financijskog foruma koji je danas organizirala Hrvatska poštanska banka u Zagrebu. Ugledni ekonomisti i poduzetnici složili su se kako se Hrvatska ne zna nositi s uobičajenim kriznim ciklusima slobodnog tržišta.

– I dalje se svađamo umjesto da dogovorimo scenarij kako BDP po stanovniku s 10.000 podići na 20.000 eura. Spoj turizma i poljoprivrede naš je nacionalni resurs, tome se trebamo vratiti – istaknuo je Miroslav Dragičević iz Horvath Consultinga. Forumaši ne isključuju mogućnost da vlada bude prisiljena pozvati i MMF upomoć jer se sami teško možemo opametiti. Novcem iz proračuna kupuje se socijalni mir, umjesto da se potiče proizvodnja i izvoz.

– Naša se država umiješa u gospodarstvo i zacementira, a u Americi država intervenira i onda sve prepušta tržištu – rekao je ekonomski analitičar Ante Babić, naglasivši da će u Hrvatskoj krizi najviše osjetiti mali i srednji poduzetnici, a opstat će samo najjači. Ozbiljnost krize ilustrirao je predsjednik uprave HPB-a Josip Protega.

– U Americi se u krizi 30-ih godina najbolje prodavao ruž za usne i alkohol. Badel je u zadnjem kvartalu 2008. prodao više pelinkovca i konjaka nego cijele 2007. – istaknuo je Protega.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?