Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nevjere

Svaki četvrti brak 
u Hrvatskoj puca, preljub je jedan od tri najčešća razloga

marital infidelity concept. Love triangle passion hate
Foto: Thinstock
10.02.2015.
u 14:00


Muškarci strahuju od seksualne nevjere, a žene od emocionalne

Priča o vjernosti i preljubu jednako je stara je koliko i čovjek, a nikada, ma koliko se o njoj pisalo, neće biti objašnjena. Barem ne tako da bismo svi bili zadovoljni. Logici u takvim situacijama zapravo i nema mjesta jer mnogo je tu nagona, hormona, ali i psiholoških faktora, kao i utjecaja okoline.

Varaju li muškarci češće od žena, pitanje je na koje su odgovor pokušali nedavno naći američki znanstvenici, a njihova je najnovija studija objavljena u časopisu Biology Letters.

Oni su analizirali fenotipe (vanjski izgled, visina, težina, boja očiju...) muškaraca i žena ne bi li u njima našli uzročnike koji potiču na češću spolnu aktivnost, u vezama i izvan njih. Otišli su toliko daleko da su analizirali čak i prenatalnu izloženost testosteronima ne bi li dobili odgovor na pitanje svih pitanje – tko je skloniji "šaranju".

Prema američkim procjenama, polovica partnera u vezama – vara ili će prevariti. Nedavna istraživanja u SAD-u pokazala su da je među tih 50 posto nevjernih ipak više muškaraca, njih 60 posto, u odnosu na 40 posto žena, piše portal Good to Know. Naravno, podatke treba uzeti s rezervom jer uvijek su to ispitivanja pri kojima se ljudima vjeruje na riječ, a još je mnogo onih koji spolnu nevjeru skrivaju od samih sebe pa onda i od znanstvenih ispitivača.

Slični omjeri

– Prije pedesetak godina omjer je bio sličan, no tada su, prema istraživaču Kinseyju, žene varale nešto manje – oko 30 posto, tumači psihologinja Dubravka Uvodić-Vranić.

Razloge prijevare nitko još nije istražio makar su švedski znanstvenici, pišu talijanski mediji, na pragu otkrića gena ''odgovornog'' za varanje. – Muškarci varaju iz bitno plićih razloga od žena – objašnjava Uvodić-Vranić te dodaje: – Uglavnom zato što im više partnerica znači samopotvrđivanje, dokaz da su moćni i sposobni, argumentaciju u muškim razgovorima...

Žene se varanju odaju iz drukčijih pobuda. No, i to se mijenja jer danas mlade žene o intimni govore puno – neintimnije. A što kada se prijevara i dogodi, a partnerica za nju dozna? Najčešće je tada veza preplavljena lažima.

– Muškarci lažu o prijevari zato što još uvijek računaju na svoju partnericu i ne žele izaći iz te veze. A kada priznaju nevjeru, kapitulirali su i tada je veća vjerojatnost da će napustiti vezu – smatra ugledna psihologinja. Mnogi brakovi i veze imaju cijelu paletu ''zakrpa'' nakon ''izleta'' jednog – a ponekad i oba – partnera. No, jesmo li se zapitali koliko je brakova u kojima se prijevara nikad ne otkrije?

S obzirom na to da statistike pokazuju kako u Hrvatskoj svaki četvrti brak završi razvodom – pokazuju to podaci Državnog zavoda za statistiku, a iz godine u godinu sve ih je više – valjalo bi se zapitati i koliko je preljub zastupljen među razlozima. O njemu se, bez obzira na to koliko liberalni bili i spremni se razvesti, u nas manje govori te se on svrstava pod statističku kategoriju "nepomirljivi interesi, nespremnost na kompromis, nespremnost na poštovanje tuđih potreba".

Ipak nije glavni razlog

No, preljub ipak nije glavni razlog rastava braka među Hrvatima iako se nalazi na visokom trećem mjestu (nakon nedovoljne predanosti i učestalih svađa). Pri tome prednjače preljubi koji podrazumijevaju konzumiranje seksualnog odnosa kroz paralelnu vezu, odnosno nešto rjeđe jednokratne avanture. Manje su među razlozima za razvod/razlaz u istraživanju spomenute emotivne veze bez seksa, no nisu ni posve zanemarene kao povod razvodu.

Prilika čini lopova, pa i preljubnika. Muškarci koji su odrastali uz oca preljubnika skloniji su, bez obzira na to koliko osuđivali njegove postupke, i sami biti preljubnici. Kćeri pak nevjernih očeva nisu sklone tome i znatno su vjernije u vezama.

Studija je otkrila i kako muškarci varaju isključivo zbog seksa, dok žene to čine zbog nezadovoljstva u vezi. Ovo istraživanje otkrilo je i zanimljivu činjenicu – muška nevjera opasna je za zdravlje: postotak muškaraca koji su umrli od srčanog udara tijekom seksa izvan braka zabrinjavajući je – čak 85 posto.

I reakcije na nevjeru različite su: muškarci su osjetljiviji na seksualnu nevjeru, a žene na emocionalnu. Pokazalo je to najnovije istraživanje na uzorku od 526 muškaraca i žena u dobi od 20 do 30 godina, koje je objavljeno u časopisu Društvena istraživanja, a koje su provele psihologinje Irena Pavela i Nataša Šimić sa Sveučilišta u Zadru te Benjamin Banaia iz HZZO-a.

Dakle, muškarci će teže podnijeti da je njihova partnerica bila u seksualnom odnosu s drugim jer to narušava njihov ego te ruši autoritet alfa-mužjaka. Istodobno, žene će se lakše nositi s "razbibrigom i rekreacijom" nego sa situacijom u kojoj bi partnera zatekle u emotivnoj vezi s drugom ženom.

Razlozi se nalaze u načinu na koji žene doživljavaju brak/vezu – kao zajednicu zasnovanu na dubokim emocijama. A radoznalost je upravo ono što žene vodi prema nevjeri.

>>Provjeravate li partnerov mobitel u potrazi za 'sumnjivim' znakovima?

>>Zašto muškarci varaju? 7 najčešćih razloga zbog kojih se upuštaju u preljub

Ključne riječi

Komentara 25

JM
Jean-Michel_Nicolier
14:42 10.02.2015.

Ne puca svaki četvrti brak nego na 4 novosklopljena braka dolazi 1 razvod što je velika razlika. Naime, brakova koji se mogu razvesti ima nekoliko puta više od potencijalnih mladenaca. Ovo je prava računica: razvedenih ima 160.850 dok onih u braku i udovaca ima 2.415.936. Dakle, udio razvedenih u onima koji su stupali u brak je 6,2% što znači da trenutno svaki 15.-i brak završi razvodom. Dakle, novine kao i obično la.., pardon, pišu neistine.

OP
openheimer2
14:29 10.02.2015.

pošto usluga ja bi se svoje riješil da ju negledam više?

FE
fefellerunt
11:41 11.02.2015.

Vidim kako se gomila prepoznala u mom komentaru pa se nadijelila minusa uz komenatre da gledam nekakve sapunice. zar su sapunice potrebne da se analiziraju primanja u brakovima, a tu ne vjerujem da ima više od 20% brakova gdje žena zarađuje više od muškarca ,a i takvi su brakovi su upitne kvalitete. Nela se sprovede analiza rastave brakova u zadnjih 8 godina , pa da se vidi tko j ekoga ostavljaju i stvarni razlozi,, siguran sam da je preko 50% njih rastavljeno jer su se muškarcu smanjili prihodi ili je ostao bez posla , dok i oni koji su ostali moraju šutjeti i trpjeti dok im se ženica tjera uokolo , jer će mu razvod donijeti još dodatne financijske gubitke . što je i logično kada se vidi da je u pravosuđu preko 70% žena , te zakoni koji su skrojeni za žene, bere se lijepa lova, ništa ne radi . no od hrvatica i papučara nisam ni mogao očekivati objektivnost, a poštenje, dobrota i moral su za njih odavno primitivne i zastarjele karakteristike

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije