Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPECIJALITETI Dani komina pure i bronzina u Tijarici

Ljeto u vrletima Dinare na gorštački način

inven_ljeto.jpg
import
30.07.2006.
u 15:57

Nije samo more za ljetne radosti. U zaleđu, gdje se čuje ditiramb cvrčaka, organiziraju se ljetne veselice. Tijarička je nazvana Dani komina, pure i bronzina.

Narodni običaji
Da se barem na dan-dva rado vraćaju tomu, nekad mukotrpnom načinu života, pokazao je taj festival pučkih specijaliteta začinjenih umjetnošću, narodnim običajima i igrom.
Došlo je na Tarabnik, središte Tijarice, gdje  ima gostionica u kojima se nudila  janjetina, prušt, sir, maslo, kiselina, uštipci... više od tri tisuće gostiju, sa svih strana.

Tijarica je nekada, do 1961. godine, bila najveće selo u cetinskom kraju, s više od 3500 stanovnika, a samo ih je  650 sada.  
Mladi,  među kojim je  student Ivan Bota, predsjednik Udruge festivala, žele  oživiti taj kraj, a mamac su  pura, raštika, kruh ispod peke, janjetina, kozletina, junetina s ražnja...

Nakon gozbe nastavlja se  uz čašicu  s veseljem i pjesmom. Nastupilo je osam  kulturnih udruga iz cetinskog kraja, iz Kreševa Katuna, Vinjana Donjih, Tomislavgrada i Širokog Brijega.
- Kada se sagradi brza ceste od Biska do granice s BiH, pa ova  u smjeru Aržana i Imotskog, vratit ćemo se na ove zdrave proplanke. Već danas imamo nekoliko stočara, a doći će i drugi. Postat ćemo veliko ekološko selo, s tradicijskim i zdravim jelima, što je u planu grada Trilja - rekao  je  Ivan Bota.

Sedam slavlja
Dodao je da je prije u Tijarici na godinu  bilo sedam  narodnih slavlja, na koja su dolazili gosti iz daleka.
 I ponovno će biti tako, poručuju domaćini  jer ljudi se ondje uživaju u zdravoj hrani i čistome zraku.

Želite prijaviti greške?