Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SA(N)JAM KNJIGE U ISTRI Festival posvećen nomadima

Literarne lutalice vraćaju se u Pulu

03.12.2008.
u 14:48

Na predstojećem, 14. sajmu knjige i autora u Puli koji otvara vrata sutra vjerojatno neće biti publike kao na prebukiranom zagrebačkom Interliberu, ali organizatori najavljuju popuste od čak sedamdesetak posto, velik izbor knjiga iz regije te program za sladokusce. Tema sajma koji njeguje intimistički šarm i hvali se znamenitim istarskim hedonizmom ove je godine posvećena literarnom nomadizmu.

Tako u Pulu, grad koji je kroz povijest bio itekakva poslastica za pisce lutalice, dolaze škotski pjesnik i teoretičar nomadizma Kenneth White, ruski filozof Mihail Ryklin, ali i predsjednik svjetskog PEN-a te nekadanji čehoslovački disident Jiří Gruša. Teorijski skup Nomadske (op)sesije moderirat će filozof i filmski kritičar Srećko Horvat, koji u najavama sajma tvrdi da je nomad, i Žarko Paić jer svakog dana iz Ivanić Grada putuje na posao u Zagreb.

U Pulu, i to starim bibliobusom, dolaze i splitski utorkaši koji su ovaj put napisali i prigodnu knjigu o putovanjima, a svoju će autobiografiju, vjerojatno uz zvuke Internacionale, predstaviti i Lepa Smoje, jedna od rijetkih žena koju utorkaši pozivaju za svoj stol. Pula je pokrenula i festival za dječju knjigu nazvan Monte librić na koji dolaze Zvonimir Balog, Hrvoje Hitrec, Pajo Kanižaj, Sanja Lovrenčić, Sanja Pilić... Tradicionalno otvoren i prema drugim umjetnostima, pulski sajam organizirat će izložbu fotografija Jakoba Goldsteina, izložbu Mirka Ilića i art direktora Penugin Booksa Paula Buckleya, te koncert Darka Rundeka i Isabel u galeriji Cvajner. Boris Dežulović i Predrag Lucić izvest će svoje Melodije Bljeska i Oluje, dok će srpski redatelj i dramatičar Goran Marković baš u Puli Hrvatskoj premijerno prikazati film “Turneja” u kojem glumi i Mira Furlan.

Bit će u Puli i poezije, pa će Fraktura predstaviti biblioteku Fraktal u kojoj su objavljeni Igor Štiks, Tomica Bajsić, Zvonko Karanović i Delimir Rešicki, dok će Ervin Jahić predstaviti poeziju Ivana Kordića. A da je Istra i dalje nedokučiva zemlja, dokazat će i Tomislav Pletenac i Boris Perić na posljednjem programu sajma predstavljajući knjigu “Fantastična bića Istre i Kvarnera”.



Ključne riječi

Želite prijaviti greške?