Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U zadnje vrijeme sve češći pozivi građana koji upozoravaju na te životinje

Lisice u Sisku: Nema mjesta za paniku, no opreza nikada dovoljno

Lisice se na analizu odvoze u Zagreb
Foto: Arhiva VL
23.10.2008.
u 18:10

Na nekoliko različitih mjesta u Sisku posljednjih dana primijećene su lisice. Građani strahuju jer su ove životinje poznate i kao prijenosnici smrtonosne i neizlječive bolesti – bjesnoće. No, kako kaže direktor Veterinarske stanice u Sisku Đuro Bugarin, mjesta za paniku nema.

Lisice sve urbanije
– Ovakve pojave nisu ništa novo. Lisice sve više postaju urbane životinje. Sve su bliže ljudima jer su u potrazi za hranom – objašnjava Bugarin. Iako se sve više približavaju ljudima, lisice u pravilu od čovjeka bježe.

– Ako lisica ne bježi, ako uopće ne reagira ili ako se ponaša agresivno, to je već razlog za sumnju da je bijesna. Građanima preporučujemo da se drže što dalje od takvih lisica i neka se odmah jave našoj higijeničarskoj službi na telefon 527 711 – dodaje Bugarin.

Ovo upozorenje vrijedi i za ostale životinje koje se ovako ponašaju, pogotovu mačke. Naime, vrlo mali postotak (oko 5 posto, po procjeni Bugarina) ovih životinja cijepljen je protiv bjesnoće, a imaju veliku slobodu kretanja. Na najnoviji slučaj bjesnoće higijeničari su naišli u dvorištu jednog domaćinstva u općini Lekenik, gdje je doduše zaražen bio jedan pas.

Ima ih u Sunji i Bobovcu
U Sisku su lisice na nekim mjestima viđene više nego na ostalim. Često su mogu vidjeti kod “barutane”, u Lađarskoj ulici, te u Savskoj ulici uz nasip prema Topolovcu. Zadnji slučajevi zaraženih lisica zabilježeni su u Topolovcu (19. kolovoza), Brđanima (3. rujna) i Bobovcu (18. rujna), a zadnji slučaj na području Siska dogodio se prije dva mjeseca u Ulici Brezovačkog odreda. Kako kaže Bugarin, u zadnja četiri mjeseca pronašli su na području županije ukupno desetak zaraženih lisica, jednog psa i mačku.

– Područja zaraze mijenjaju se periodički. Trenutačno se najviše zaraženih lisica pronalazi na području Sunje i Bobovca – napominje Bugarin. Dvije lisice koje su nesmetano šetale “šumicom”, viktorovačkim perivojem, našle su se na putu brojnih prolaznika, a opasne su posebice za male školarce koji svakodnevno tim putem idu u školu.

– Susjedi su mi pričali da ih ima tu u šumici, no viđala sam lisice samo uz Kupu na Pogorlecu – kazala je Dragica Hatić iz Vinogradske ulice uz šumicu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?