Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KVALITETA ZRAKA

Zrak u vašem domu možda je od dva do pet puta onečišćeniji nego vanjski, a uzrokuje razne bolesti: Evo zašto se to događa

Foto: PR
1/3
04.01.2022.
u 15:25

Izvori onečišćenja unutarnjeg zraka su mnogi, ali svi negativno utječu na naše zdravlje te mogu dovesti i do ozbiljnijih problema. Doznajte što sve šteti zraku i kakve posljedice to na nama ostavlja, a u kvizu saznajte koliko znate o ovom fenomenu

Moderan čovjek u zatvorenim prostorima provodi oko 90 posto svoga vremena.  To ostavlja značajan utjecaj na njegovo zdravlje jer su istraživanja pokazala kako je zrak u zatvorenim prostorima od dva do pet puta zagađeniji nego onaj vani. Mnogi danas podcjenjuju opasnosti udisanja takvog zraka te nisu svjesni rizika koje boravak u takvim prostorima donosi.

Razine zagađivača zraka u zatvorenim prostorima mogu biti od dva do pet puta veće nego je to slučaj s vanjskim prostorom. Za to je odgovorna loša cirkulacija zraka zbog koje se zagađivači zadržavaju u prostoru, a vlažnost i visoka temperatura pridonose problemu. Najčešće se zagađivači pojavljuju u domovima kao posljedica ljudskih aktivnosti u kojima se stvaraju plinovi ili sitne, golom oku nevidljive, čestice. 

Čak je i Hipokrat još 400 godina prije Krista pričao o zagađenosti zraka u zatvorenim prostorima. U djelu Airs, eaux, lieux pisao je o negativnim posljedicama njegove onečišćenosti, a svjestan je bio i štete boravka u vlažnim prostorima.

Kako se zrak zagađuje?

Kuhanje je jedna od svakodnevnih aktivnosti koja može onečistiti zrak u domu, a pogotovo ako se pritom koriste kruta goriva koja iza sebe u zraku ostavljaju čestice opasne za dišni sustav čovjeka. Onečišćenje potječe i od centralnog grijanja ili ovlaživača te osvježivača zraka, ali nastaje i kao posljedica velike razine vlage u domu. U proizvodima koji se koriste u domu također se krije jedan od uzroka. Najčešće se pritom spominju sredstva za čišćenja, ali i proizvodi za njegu mogu biti prijetnja. Dezodoransi i parfemi također su onečišćivaći kao i parfemske svijeće. Pušenje isto tako stvara štetan dim i zagađuje zrak, ali štetne posljedice za sobom ostavlja čak i disanje.

U nastavku vam donosimo kviz u kojem ćete, osim testiranja svojeg znanja, imati priliku upoznati se s odličnim rješenjima za poboljšavanje kvalitete zraka u zatvorenim prostorima.

Koliko je zagađenje štetno? 

Uzroci zagađenja su različiti i dolaze iz mnogih izvora, ali uglavnom svi najviše pogađaju dišni sustav čovjeka. Češći simptomi su tako iritacija grla i nosa te povećana osjetljivost na dišne infekcije i bronhitis. Kao posljedica onečišćenja pojavljuju se i kašalj i piskanje, a može doći do razvoja ozbiljnijih problema. Upala pluća, astma, angina ili bronhitis tako nisu strane posljedice, a u nekim slučajevima može doći sve do raka pluća. 

Osim na dišne organe, neka zagađenja zraka u zatvorenim prostorima mogu djelovati i na druge sustave u ljudskom tijelu. Kao nerijetke posljedice zato se mogu pojaviti i glavobolja, umor, slabo pamćenje, otežan vid pa čak i otežano mentalno funkcioniranje. Visoke razine onečišćenja mogu uzrokovati i probleme u radu srca te oštećenje središnjeg živčanog sustava i jetre. U krajnjem slučaju, fatalne posljedice nisu isključive. 

Zrak ipak može biti čist

Kako bi se ovi scenariji i oboljenja izbjegla, važno je zrak u zatvorenom prostoru držati čistim i zdravim. Zato je potrebno redovito čistiti dom i kontrolirati razinu vlage. Tepihe i zavjese poželjno je redovito prati i održavati, a pri kuhanju se preporuča korištenje nape. Filteri na raznim uređajima trebali bi se mijenjati, a pogotovo oni u klimi. 

Foto: Philips

Ulaganje u dobar pročišćivač zraka dobra je ideja jer će prostor održavati zdravim unatoč izvorima onečišćenja koji su u njemu prisutni. Neki od njih, poput Philips pročišćivača, zrak pročišćuju za manje od pet minuta i to u prostorima solidne veličine, do 73 metara kvadratnih. Pritom iz zraka uklanjaju 99,9 posto onečišćivača među kojima se nalaze virusi i alergeni. Zahvaljujući HEPA filteru s aktivnim ugljenom uklanjaju i veoma sitne čestice poput bakterija, peludi, prašine, životinjske peruti i plinova. 

Iz zraka uklanjaju čak i aerosol koji, između ostaloga, nastaje kašljem i kihanjem te u zrak otpušta zarazne čestice poput virusa. Kako bi takve sitne čestice otkrio, Philips Air pročišćivač, zrak skenira čak 1000 puta u jednoj sekundi.

Foto: Philips

Osim automatskog načina rada ima i četiri prilagodljive razine brzine, i to kroz Clean Home+ aplikaciju koja se s lakoćom skida na pametni telefon. Tako se nad uređajem omogućava konstantna kontrola u bilo koje vrijeme i s bilo kojeg mjesta. Aplikacija prati i razinu čistoće zraka u domu pa u slučaju njezinog pogoršanja, uređaj se može uključiti samo putem aplikacije. 

Sadržaj nastao u suradnji s Philipsom

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije