Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJAKOVE ZVJEZDICE: Restoran Grof Ratkay

Zove se po grofu, a grofovski se i jede – kruh je s orasima!

Turistička patrola iz mjesta Desinić
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/4
17.04.2022.
u 08:56

U restoranu imaju kamin, fontanu, a specijaliteti su im medaljoni Marko Polo, odrezak Veseli Zagorec, juneći odrezak Holstein, pikantni zagrebački odrezak, pladanj Veronika... Za klince opet vesela imena hrane – ražnjići Donald Duck i ćevapi Mickey Mouse.

U zagorskom kraju gdje gotovo na svakom desetom brežuljku ponosno stoji kakav dvorac, logično je da se i jede – grofovski. U centru Desinića je restoran Grof Ratkay, u kojem se može pojesti, naravno, i grofovski odrezak.

– Mama Božica je u kuhinji, a ja sam Veronika, konobarica. Radi i vlasnica restorana Lidija, a pomaže i njezina majka Darinka. Uz Ninu, nas pet tu sve drži – priča veselo Veronika Kajba (41). I ona je ime dobila po Veroniki Desinićkoj. – Znam za još jednu susjedu koja se tako zove – kaže Veronika.

U restoranu imaju kamin, fontanu, a specijaliteti su im medaljoni Marko Polo, odrezak Veseli Zagorec, juneći odrezak Holstein, pikantni zagrebački odrezak, pladanj Veronika... Za klince opet vesela imena hrane – ražnjići Donald Duck i ćevapi Mickey Mouse.

Jesu li zagorski štrukli bolji kuhani ili zapečeni?

12.04.2022., Zagreb - Turisticka patrola Vecernjeg lista, Desinic. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

– Zapečeni! – tvrde kuharice, pa dodaju: – Nama su tako bolji. Važno je, to svi znaju, kad se razvuče tijesto za štrukle i napuni sirom i vrhnjem, da se tanjurićem oštrog ruba reže tijesto. Tada se ono ne širi, pa sir ne izlazi. Tanjurić je ključan!

Kruh je domaći, mijese ga ovdje i s orasima, meso je iz Zagorja, kao i sir. Pa i rezance i mlince rade kuharice Nina i Božica.

– Kod nas se jede kao i u svakoj zagorskoj kući. Čušpajzi, fileki, picek ili purica s mlincima, roštilj. Sad je Uskrs i vrijeme je šunke. A za desert nam je najdraže gostima nuditi flambirane palačinke s višnjama. To bismo mogle jesti svaki dan!

Cijene su ovdje pristupačne, hrana od 60 kuna naviše, pizze od 44 kune, a zgodno je da je ovo jedini restoran u Desiniću... Poznatije su Grešne Gorice, koje su nedaleko, no u ovoj kući već desetljećima jedu domaći. I to dobro. A u Zagorju se uvijek dobro jelo...

  • Izbor i kvaliteta jela - (do 50 bodova)    44
  • Izbor i ponuda pića - (do 15 bodova)    13
  • Posluga i ljubaznost - (do 10 bodova)    10
  • Dojmovi i prostor - (do 20 bodova)     16
  • Ukupnost ponude - (do 5 bodova)    4
  • UKUPNO:   87
 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije