Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Putovanja

Znate li u kojoj je hrvatskoj špilji Jules Verne pronašao inspiraciju?

Dok neki na odmoru uživaju u plivanju, sunčanju ili ispijanju kavice u hladu, drugi kreću u potragu za izazovima i avanturama
17. srpnja 2020. u 13:04 3687 prikaza
Špilje
Foto: VL

Obalna i kontinentalna hrvatska pod zemljom kriju prave dragulje, a mi smo pronašli one najbolje, one u kojima se priroda poigrala i napravila čuda koja posjetitelje ostavljaju bez daha. 

Čitajte o ovim podzemnim ljepoticama u posebnom prilogu Odmor za avanturiste na dar uz Večernjak u utorak 21. srpnja.

Igra svjetla u Modroj špilji

U jednoj od najljepših morskih špilja, Modroj špilji na Biševu, dočekat će vas igra svjetla na morskom dnu zbog koje more poprima safirno plavu boju. Zmajeva špilja na Braču svjedoči o slavenskim mitovima o vukodlacima, vilama, vješticama i morama, a naročito dominira veliki lik zmaja na zapadnom zidu ulaznog dijela po kojemu je i dobila ime. 

I Odisej je bio na Mljetu

U Biserujki na otoku Krku čeka vas nekoliko podzemnih prostora, a špilja je tipsko nalazište za tri vrste beskralježnjaka. Odisejeva špilja na otoku Mljetu jedinstvena jer možete ući samo za oseke, a uz nju se veže i legenda po kojoj je upravo tu Odisej pronašao spas nakon brodoloma.

Jama stara tri i pol milijuna godina

Istarska jama Baredine nastala je prije tri i pol milijuna godina, a krase ju čudesni oblici među kojima desetak metara dugačke „zavjese“, lik pastirice Milke i lučonoša snješko.

Istarska ljepotica Pazinska jama u unutrašnjosti skriva dva jezera, a jama i ždrijelo ponora nadahnuli su romanopisca Julesa Vernea da u romanu “Mathias Sandorf” maštom provede svoje junake kroz tajanstvenu Pazinsku jamu. 

U špilji Lokvarki svoj dom pronašlo je 25 špiljskih endemskih organizama, a od njezinih šest etaža obići možete samo četiri. U medvedgradskoj ljepotici Veternici gospodari 18 vrsta šišmiša, a Vindija krije vezu nenadertalca i čovjeka

Čitajte o ovim podzemnim ljepoticama i isplanirajte svoje sljedeći izlet ili godišnji uz posebni prilog Odmor za avanturiste na dar uz Večernjak u utorak 21. srpnja.

konobar
DRUGA STRANA TURIZMA
Konobar koji radi 11h dnevno cijelu sezonu bez slobodnog dana: 'Ili ću izdržati ili umrijeti'
Pripazite se, s toplim vremenom stižu i ljetne prehlade!